Kwaliteit van leefomgeving
LAURA THOMAS | PosadMaxwan
Zoektocht naar ontwerpmethoden voor inclusieve, gezonde stedelijke ruimtes.
Kan actieve betrokkenheid van bewoners leiden tot een beter ontwerp en gebruik van de publieke ruimte? Dat was de vraag die Laura Thomas, ontwerper en onderzoeker van stedenbouwkundig bureau PosadMaxwan, stelde in haar recente ontwerpend onderzoek met de gemeente Dordrecht. In de Dordtse wijk ‘De Staart’ werd de openbare ruimte over het algemeen weinig gebruikt. Gezamenlijk met de gemeente stelde PosadMaxwan zich ten doel om een inclusief ontwerp te maken voor de wijk, dat gezond leven toegankelijk maakt voor iedereen en dat tegelijkertijd de verschillende wensen en behoeften weerspiegelt van een grote verscheidenheid aan gebruikers en belanghebbenden.
Ze hanteerde een specifieke benadering: een concreet ontwerpend onderzoek op locatie, op basis waarvan zij een abstract kader voor inclusief ontwerpen schetsten en verder testten. In het onderzoek richtten ze zich met name op het inclusiever maken van de analysefase. De analyse werd opgedeeld in vier lagen: gezondheidsdata, ruimtelijke kwaliteit, beleid en beleving. Dit ‘lezen van de wijk’ op deze vier lagen draagt bij aan een rijkere representatie van de wensen en noden van de buurt. Uit haar ervaring in Dordrecht met het ontwerpend onderzoek trekt Laura drie lessen: (1) dat co-creatie essentieel is om ervoor te zorgen dat openbare ruimtes, die het gewenste gezonde gedrag mogelijk moeten maken, ook daadwerkelijk gebruikt worden; (2) dat momentum misschien belangrijker is dan meetbare impact; en (3) dat de sleutel van inclusief ontwerpen ligt bij het bij elkaar brengen van verscheidene en soms tegenstrijdige perspectieven.
Laura is stedenbouwkundig ontwerper en studeerde af aan de Bouwkunde faculteit van de Technische Universiteit Delft (master cum laude 2020). Sinds haar start bij PosadMaxwan is Laura betrokken bij de oprichting van een nieuw onderzoeksteam dat streeft naar het bundelen, verder ontwikkelen en delen van kennis. Dit Research & Design team is sterk betrokken bij de huidige architectuur ontwikkelingen en neemt stelling in op allerlei thema’s: van onderzoek naar de wisselwerking tussen geodata-analyse en bewonersparticipatie tot het uitdenken van bouwbare vormen van drijvende (hoogstedelijke) stedenbouw.