• DRIVE 2022 sprekers - Kim Poldner
  • Spreker

    Kim Poldner

Circulair ontwerp

Kim Poldner | De Haagse Hogeschool

Trashure: from Trash to Treasure

TRASHURE is de naam van het nieuwe samenwerkingscollectief voor het ontwikkelen van een compleet circulaire textielketen. Het collectief heeft de ambitie om het bewustzijn over onze textielconsumptie te vergroten en textielafval als waardevol te (her)interpreteren. Op dit moment bestaat slechts 1% van onze kleding uit gerecyclede textiel: de ambitie is dat in 2030 50% van geproduceerde (textiel)producten van gerecycled materiaal zijn gemaakt. De samenwerking is gericht op het ontwikkelen van een nieuw vilten doek gemaakt van textiel afval, waarmee een commercieel toegankelijke mode productlijn kan worden gecreëerd met een bijpassend verdienmodel.

Vier uitvoerende partners zijn hier op dit moment bij betrokken: textielinzamelaar Sympany, verzamelt en categoriseert bruikbare kledingsoorten voor het project. De Haagse Hogeschool, onderzoekt het verdienmodel van de nieuwe producten in deze circulaire keten. Textielrecycling- en sociale onderneming i-did recyclet verschillende kledingcategorieën en produceert het nieuwe vilten doek. En modeontwerper Ronald van der Kemp (RVDK) ontwerpt de mode productlijn en is o.a. het ontwerpend brein achter de Project Trashure Couture-jurk. De jurk van gerecycled i-did vilt werd gedragen door de Amerikaans-Cubaanse zangeres Camila Cabello tijdens de lancering van haar nieuwe album. De overige partners zijn het kenniscentrum Mission Zero van de Haagse Hogeschool, Gemeente Den Haag, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Het Groene Brein en de Hogeschool Rotterdam.

Kim Poldner is lector Circular Business aan de Faculteit Business, Finance & Marketing van De Haagse Hogeschool. Daarnaast is ze verbonden aan de Wageningen University & Research, waar ze het Circular Fashion Lab oprichtte: dit Lab draagt door de samenwerking van wetenschappers en ontwerpers bij aan het creëren van nieuwe 'categorieën' van materialen die voorheen onbekend waren in de mode-industrie, ontwrichtende technologieën die de toeleveringsketens van textiel herdefiniëren en geïnspireerde organisatieprocessen waardoor concurrenten vergelijkbare producten maken.
Kim behaalde haar PhD aan de Universiteit van St. Gallen, Zwitserland en werkte negen jaar in het buitenland. Ze was oprichter van de eerste eco modewinkel van Nederland in 2005 en initiatiefnemer van online platform Eco Fashion World en het Circular Fashion Lab van Wageningen University & Research.

Ontdek Kim Poldner op LinkedIn.