BEKIJK HIER DE LIVESTREAM VAN DAG 3

Circulair ontwerp | Dag 3

-DRIVE 'Circulair Ontwerp' vond plaats op 26 oktober 2022-

Door slim te ontwerpen kunnen we langer en efficiënter omgaan met onze grondstoffen. We ontwerpen al nieuwe businessmodellen, producten en systemen die circulair zijn en moeten ons toenemend bezighouden met de transformaties van ketens en systemen. Wat weten we al van het ontwerpen daarvan, wat hebben we al geleerd en wat zijn de next steps?

FOTO'S DAG 3 - DOOR KAS VAN VLIET

DRIVE 2022 - Day 3 'Circular Design'

Dit waren onze gastsprekers

Ontwerpen voor circulariteit doe je niet alleen - want als je ontwerpt voor circulariteit, heb je niet alleen invloed op het product en je eigen bedrijf, maar ook op de business en businessmodellen in de supply chain, en mogelijke beleving voor de consument. Maar wat houdt die invloed in? Met:

Dionne Ewen werkt bij Koninklijke Ahrend, een bedrijf dat samenwerkt met veel leveranciers en (interieur)architecten. Ze is verantwoordelijk voor het wereldwijde MVO-programma waarin sociaal, duurzaam en circulair ondernemen is opgenomen en vertelt over de laatste stap die Koninklijke Ahrend onlangs heeft gezet met de opening van een Circular Hub.

Marina Bos-de Vos van de TU Delft leidt samen met Ellen Loots van de Erasmus Universiteit onderzoek naar de waarde van co-creatie in circulaire ontwerpprocessen. Marina wijst op de verschillende fasen van het ontwerpproces waarin waarden een andere rol spelen en pleit voor erkenning van vooronderstellingen in ontwerpprocessen.

Geert Doorlag, van Auping, werkt aan de innovatie van matrassen vanuit de focus op slapen en duurzaamheid. Na deel uit te hebben gemaakt van het project ‘Products that Last’, geïnitieerd door de TU Delft, heeft Auping de ambitie van een volledig circulair productieproces gedefinieerd. Het bedrijf werkt hard om deze ambitie waar te maken. Waar staan ze en wat zijn geleerde lessen?

Kim Poldner van De Haagse Hogeschool vertelt over TRASHURE: een nieuw samenwerkingscollectief voor de ontwikkeling van een complete circulaire textielketen. Bij het project zijn drie partners betrokken: textielverzamelaar Sympany, textielrecycler en social enterprise i-did en modeontwerper Ronald van der Kemp (RVDK).

Wil jij meer weten over deze sprekers? Scroll naar beneden.

Sprekers

DRIVE verwelkomde op woensdag 26 oktober voor 'Circulair ontwerp' maar liefst vier sprekers. Ontdek alle sprekers hier.