DeFlat Kleiburg grote winnaar DDW

De Dutch Design Awards zijn weer uitgereikt tijdens de Dutch Design Week. DeFlat Kleiburg van NL Architects werd beloond met de Future Award en is daarmee de grote winnaar van dit jaar. Zij hebben naast de Future Award, ook de categorie Habitat gewonnen. De jury was eenduidig: “DeFlat Kleiburg geeft een positief en helder signaal af dat community building toekomst heeft. Deze aanpak biedt kansen voor de enorme hoeveelheid vergelijkbare opgaves in binnen- en buitenland.”

De flat in de K-buurt van de Amsterdamse Bijlmermeer zou eigenlijk gesloopt worden. Renovatie zou te duur zijn. Een consortium zag dat niet zitten en huurde NL Architects en XVW architectuur in. Het gebouw werd volledig gestript en gerenoveerd. DeFlat Kleiburg adresseert daarmee een urgent onderwerp: over de gehele wereld verdient een grote voorraad gebouwen uit de jaren ‘60 en ‘70 een renovatie in plaats van een sloophamer. De jury vindt het vooral belangrijke dat er een tastbare oplossing wordt geboden voor dit probleem en hoopt dat dit voorbeeld navolging krijgt.

Atelier NL
Zandglas van Atelier NL heeft de Dutch Design Award in de categorie Design Research gewonnen. In dit project zijn ontwerpers Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck na langlopend onderzoek en experiment en de grondige analyse van recepturen erin geslaagd om ‘wild’ zand om te smelten in unieke, hoogwaardige objecten van glas.

DDA winnaars
De overige Dutch Design Awards gingen dit jaar naar: Vlisco Un à Un van Michiel Schuurman (Communication), Bravado: a pretentious, swaggering display of courage (F/W 2017) van Das Leben am Haverkamp (Fashion), Quooker Flex van Quooker (Product), White Spots van Studio Richard Vijgen (Service & Systems), Frank Kolkman (Young Designer Award) en Royal FloraHolland (Best Client Award). Sheltersuit 4.0 ontworpen door Bas Timmer ontving online en in de tentoonstelling de meeste stemmen van het publiek en is daarmee de winnaar van de Public Award.

De internationale jury, bestaande uit Bart Ahsmann (CLICKNL & BEDA), Saskia van Stein (bureau Europa), Carolien Ligtenberg (Bureau Zwirt), Rosa Bertoli (Wallpaper), Deyan Sudjic (Design Museum London), Beatrice Leanza (Bejing Design Week), Joost Alferink (Product Designer, Design Consultancy), Roosje Klap (Graphic Designer) en Marco Coello (Design Week Mexico), koos de winnaars die op zaterdag 28 oktober tijdens Dutch Design Week bekend zijn gemaakt.

De Dutch Design Week heeft uiteindelijk 335.000 bezoekers getrokken.