Voordat een patiënt in het ziekenhuis terechtkomt, heeft hij of zij vaak een actief leven, zowel fysiek als mentaal en sociaal. In het ziekenhuis aangekomen hoeft de patiënt, ook al zou deze dat kunnen, weinig meer te doen. De patiënt wordt inactief en
raakt vrijwel direct gehospitaliseerd. Daarom werd begin dit jaar door RVO.nl, het ministerie van Economische Zaken, Maastricht UMC+ en de Topsector LSH een SBIR competitie uitgeschreven die bedrijven opriep innovatieve producten en/of diensten voor in het ziekenhuis te ontwikkelen, waarmee oudere patiënten op een veilige manier actiever kunnen zijn tijdens hun ziekenhuis opname. De SBIR competitie draagt de naam Acti-On (Actieve Ouderen in Nederland). Voor drie projecten is nu de tweede fase na het haalbaarheidsonderzoek goedgekeurd. Diverse partijen participeren in fase 1 Acti-On In de lente van 2016 werd de eerste fase van de Acti-On SBIR competitie gepubliceerd waarin de eerste haalbaarheidsonderzoeken (fase 1) passend binnen het onderwerp werden gehonoreerd. In totaal werden 24 aanvragen van diverse partijen getoetst op basis van de SBIR-criteria impact, technologische haalbaarheid, economisch perspectief en de prijs van de offerte, waarna zes voorstellen zijn geselecteerd om een fase 1 contract aan te gaan met RVO.nl. De geselecteerde voorstellen zijn afkomstig van zeer verschillende sectoren: van architectuur tot, een high-tech start-up en de gamesindustrie.
Start fase 2 De haalbaarheidsstudies zijn voltooid in de herfst van 2016, waarna drie projecten positief zijn beoordeeld om door te gaan naar fase 2:
Holland Health House (De Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs B.V.),
Waar kom jij je bed voor uit? (Stichting Buiten Komt Voorbij) en
Veilig in Beweging met Slimme Sensoriek (Maastricht Sensory B.V.). SBIR: Innovatie in opdracht SBIR daagt ondernemers uit om nieuwe producten te ontwikkelen en op de markt te brengen. SBIR gebruikt de creativiteit van ondernemers om maatschappelijke problemen op te lossen. SBIR is een competitie, waarbij de ondernemingen met de beste offertes een opdracht krijgen voor een haalbaarheidsonderzoek. De ondernemingen met de meest kansrijke haalbaarheidsonderzoeken krijgen opdracht hun product verder te ontwikkelen. Wat deze Topsectoren SBIR competitie uniek maakt is de samenwerking met regionale partners: in dit geval het Maastricht UMC+ (MUMC+). De bedrijven die een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren hebben hiermee een testomgeving tot hun beschikking in het MUMC+, waarvan zij in deze eerste fase al uitvoerig gebruik hebben gemaakt.
Lees meer over SBIR op de website RVO.nl.
Dit bericht is gepubliceerd vanuit de CLICKNL cross-over Create Health.
Meer weten over de cross-over tussen creatieve industrie en zorg? Bekijk de cross-over pagina op deze website en word lid van de speciale CREATE HEALTH nieuwsbrief!
14 december 2016