Fieldlab | Game-onderzoek
DGA Gaming Fieldlab
Wereldwijd groeit de game-industrie enorm en games fungeren met hun vernieuwende technologie vaak als katalysator voor innovatie in diverse onderzoeksvelden. Om te zorgen dat ook de Nederlandse game-industrie hiervan profiteert en hierbij kan aanhaken, wil het DGA Gaming Fieldlab de verbinding tussen kennisinstellingen en game-bedrijven versterken, zodat bedrijven meer open staan voor onderzoek en onderzoekers meer oog hebben voor praktische vragen en problemen.
Met dat doel organiseert het Gaming Fieldlab bijeenkomsten gericht op netwerken, matchmaking en kennisdeling, met name voor het mkb, en zorgt het voor (mede-)financiering van onderzoeksprojecten waarin kennisinstellingen samenwerken met de industrie. Daarnaast laat het fieldlab gezamenlijke onderzoeksprojecten en vernieuwende concepten zien die relevant zijn voor diverse toepassingen, zoals in de zorg en het onderwijs.
Binnen het game-onderzoek richt het fieldlab zich specifiek op het thema ‘herbruikbare game Artificial Intelligence (AI). Game AI is gericht op het benutten van AI voor gameontwikkeling en gamegedrag. De focus op game AI past in een internationale trend. Niet alleen zijn ontwikkelingen in gaming en kunstmatige intelligentie al sinds de eerste schaakcomputer (1950) nauw met elkaar verbonden, maar de Europese Commissie heeft AI recentelijk ook tot topprioriteit bestempeld in reactie op grote investeringen in onder meer Singapore, Korea, Canada, de VS en China. Daarnaast wordt hergebruik van software internationaal gezien als belangrijke stap om tot harmonisatie, standaardisatie en efficiëntieverbetering te komen – want wat kan worden hergebruikt, hoeft niet te worden ontwikkeld. Ook bevordert hergebruik de kennisdeling en samenwerking tussen partijen. De resultaten van het fieldlab komen daarmee direct ten goede aan de sector als geheel.
de projecten
DGA Gaming Fieldlab had een call voor onderzoeksvoorstellen gelanceerd, waaruit vijf projectend gefinancierd worden. Elk van deze projecten verbindt een gamesbedrijf met een onderwijsinstelling in een consortium om onderzoek te doen. Deze consortia werken twee jaar samen en zullen op bepaalde momenten hun voortgang presenteren.
DGA Gaming Fieldlab is een samenwerking tussen Dutch Games Association en CLICKNL die de Nederlandse gamesindustrie ondersteunt door samenwerkingen tussen onderzoek en industrie te faciliteren. Het heeft fondsen geworven voor gezamenlijk onderzoek naar geavanceerde gametechnologieën en bijbehorende methodologieën die erop gericht zijn gamedesign en -ontwikkeling naar een hoger niveau te tillen. Om de game-ontwikkelingsgemeenschap te versterken, organiseert het DGA Gaming Fieldlab bijeenkomsten voor de onderzoeksindustrie met daarin ruimte voor discussie en kennisuitwisseling. Verder biedt het DGA Gaming Fieldlab begeleiding en advies op het gebied van game-onderzoek en vervult het een matchmaking-rol tussen gameprofessionals en onderzoekers.