Lancering tweede call voor projecten

Tweede meetup Fieldlab Virtual Worlds

Tijdens de tweede Meetup van het Fieldlab Virtual Worlds brengen we Erfgoedinstellingen samen met VR/AR/MR-makers om de mogelijkheden voor projecten te verkennen. De bijeenkomst functioneert als kennismakingsbijeenkomst voorafgaand aan de lancering van de tweede call voor projecten (open: 26 maart – 15 mei 2018), meer informatie over de call is op onze website te vinden. In oktober 2017 is een eerste call gelanceerd, en zijn er twee projecten gehonoreerd.

In het Fieldlab Virtual Worlds worden virtuele omgevingen ingezet om vragen van erfgoedinstellingen op te lossen en daarmee nieuwe kennis en ervaring op te doen over de meerwaarde van VR/AR/MR-toepassingen in een culturele en educatieve context, zowel voor erfgoedinstellingen als voor VR/AR/MR-makers. Dit doen we door kennis te delen, maar ook door concrete proof of concepts uit te laten werken. Hierbij valt te denken aan nieuwe vormen van storytelling, 3D-reconstructies, nieuwe vormen van journalistiek, en een nieuwe beleving van ruimtelijk & industrieel erfgoed.

Voor wie
Deze uitnodiging staat open voor:

  1. VR/AR/MR-makers die op vernieuwende wijze toepassingen willen bedenken en uitvoeren met (collecties van) erfgoedinstellingen (musea, bibliotheken, archieven).
  2. Erfgoedinstellingen (musea, bibliotheken, archieven) die bijvoorbeeld hun collectie met behulp van Virtual Reality, Augmented Reality of Mixed Reality methoden op innovatieve wijze willen tonen aan hun bezoekers.

Pop-up lab
Voorafgaand aan de meetup, wordt in de ochtend een Pop-up lab georganiseerd. Deze is in de eerste plaats bedoeld voor de reeds gehonoreerde projecten van de eerste call. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor andere geïnteresseerden (VR/AR/MR-makers en erfgoedinstellingen) die actief mee willen doen. De onderwerpen worden op een later moment bekend gemaakt. Je kunt je hiervoor apart inschrijven via de aanmelding.

Conceptprogramma 26 maart bij Beeld en Geluid:
10-13 uur Pop-up lab
13-14 uur Lunch
14.00 uur Welkom Fieldlab en de call voor projecten
14.30 uur Presentaties van 2 gehonoreerde projecten eerste call
15.10 uur 2 minuut pitches van erfgoedinstellingen die mee willen doen aan de call
15.40 uur 2 minuut pitches VR/AR/MR-makers die mee willen doen aan de call
16.00 uur Demo’s van VR-makers en borrel

Inschrijven
Je kunt hier kenbaar maken dat je wilt deelnemen aan de bijeenkomst.

Pitch/presentatie geven?

  1. Voor erfgoedinstellingen is er de mogelijkheid om hun ‘droomwens’ ten aanzien van Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality toepassingen in hun instelling te pitchen. Wellicht zijn er ook al concrete plannen en is een erfgoedinstelling op zoek naar een VR/AR/MR-partner om een project uit te voeren. Graag horen wij voor 15 maart a.s. of je een pitch of presentatie wenst te geven. Dit kun je aangeven op het inschrijvingsformulier.
  2. Wij nodigen VR/AR/MR-makers uit zich kort te presenteren in de zogenaamde ‘1 minuut presentaties’. Vertel in 1 minuut waar je/jullie bedrijf goed in is, wat je/jullie bijvoorbeeld al hebben gedaan en waar jullie uitdagingen zien. Er mag 1 slide getoond worden. Daarnaast is er de mogelijkheid om via een laptop demo’s te geven tijdens de borrel. Zo kunnen erfgoedinstellingen 1-op-1 kennismaken met de waaier aan VR/AR/MR-mogelijkheden. Dit kun je aangeven op het inschrijvingsformulier.

Procedure tweede call
De call betreft 3 projecten van elk € 10.000. Aanvrager is een erfgoedinstelling in samenwerking met een VR/AR/MR-bedrijf. Elk VR/AR/MR-bedrijf kan slechts met 1 erfgoedinstelling meedoen. De aanvragen worden door een onafhankelijke commissie beoordeeld.

Tijdens de openstelling van de call (26 maart – 15 mei 2018) worden aanvragers ondersteund door de organisatie van het Fieldlab in het opstellen van hun aanvraag. Ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit het helpen de criteria te matchen, partners te zoeken, budget en haalbaarheid scherp te krijgen.

Deadline voor aanvragen
Op 15 mei 2018, 12.00 uur moeten alle definitieve aanvragen bij ons binnen zijn. De uitslag wordt begin juni 2018 bekendgemaakt.

We hopen je op 26 maart te begroeten. Voor vragen:
patricia.alkhoven@meertens.knaw.nl of mbrinkerink@beeldengeluid.nl.