Bekijk hier de livestream van dag 1

Social Innovation | Dag 1

-DRIVE 'Social Innovation' vond plaats op 24 oktober 2022-

Om maatschappelijke uitdagingen beter aan te gaan, hebben we nieuwe oplossingen nodig die zowel economische waarde als maatschappelijke impact realiseren. Maar hoe kom je tot zulke meervoudige waardecreatie? Met nieuwe, creatieve methodieken, modellen en werkvormen. Onderzoekers en ontwerpers kunnen het verschil maken: samen met bedrijven, overheden en burgers ontwikkelen en beproeven ze interventies, om innovaties te versnellen en op te schalen en het maatschappelijk verdienvermogen te versterken.

Foto's dag 1 - door Kas van Vliet

DRIVE 2022 - Day 1 'Social Innovations'

Dit waren onze gastsprekers

We willen allemaal een gezondere, veiligere en inclusievere wereld. Maar welke methoden kunnen ontwerpers gebruiken om bij deze transitie te helpen? Op maandag 24 oktober lieten we experts uitleggen welke methoden ze gebruiken en onderzoeken om deze transitie te vergemakkelijken. Van co-creatie en begeleiding tot speculatieve verhalen en ervaringen. Met:

Wina Smeenk is als lector 'Societal Impact Design' verbonden aan Hogeschool Inholland. Ze startte een samenwerkingsverband van vier hogescholen - het Expertisenetwerk Systemic Co-design (ESC, 2022) - om methoden voor systemisch co-design verder te ontwikkelen. Op DRIVE vertelt ze over het recente onderzoek en de resultaten dat twee onderzoekers van het Expertise Netwerk Systemisch Co-Design recent deden naar de systemische organisatie en aanpak van de veiligheidscultuur bij Chemelot.

Bjørn van Raaij van Zeewaardig Service Design werkt aan complexe, maatschappelijke uitdagingen. Met de ontwerpmethode van Zeewaardig Service Design begeleidt hij processen van alle stakeholders door hen tools, benaderingen en ervaringen aan te reiken om samen complexe problemen anders te benaderen en op te lossen.

Renee Noortman is promovenda bij de afdeling Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Haar promotiewerk maakt deel uit van de e/MTIC onderzoekssamenwerking tussen de TU/e, het Catharina Ziekenhuis, het Maxima Medisch Centrum, Kempenhaeghe Epilepsie- en Slaapcentrum en Koninklijke Philips Eindhoven. In haar aanpak benut ze de kracht van het gebruik van speculatieve verhalen als een data-enabled hulpmiddel in multidisciplinaire teams, om verbeelding te laten bloeien en nieuwe perspectieven te laten openen.

Tamara Witschge (Hogeschool van Amsterdam) en Maurits van Hövell (Johan Cruijff ArenA) vertellen over het project ‘What Moves People’. In dit project hebben studenten en het lectoraat Creative Media for Social Change (HvA) verkend hoe bezoekers kunnen worden gestimuleerd om duurzaam van en naar evenementen te reizen in de populaire evenementenzone in Amsterdam-Zuidoost, waar de Ziggo Dome, AFAS live en de Johan Cruijff Arena zich huisvesten.

Wil je meer weten over deze sprekers? Scroll naar beneden!

SPREKERS

DRIVE verwelkomde op maandag 24 oktober voor 'Maatschappelijke Innovatie' maar liefst vijf sprekers. Dit zijn ze.