GoCI: Collaboration for Impact

Identical Strangers

De documentaire Identical Strangers (2018) vertelt het tragische verhaal van een sociaal-wetenschappelijk experiment in het naoorlogse New York, waarbij pasgeboren drielingen werden gescheiden en ter adoptie werden ondergebracht bij arme of rijke gezinnen. In de documentaire zie je hoe een drieling elkaar later tegenkomt - en van daaruit het web ontrafelt van het sociale experiment waaraan ze werden onderworpen. De broers worden meteen een mediasensatie, omdat ze ondanks hun zeer verschillende opvoeding veel overeenkomsten vertonen. Ze zijn vreemden voor elkaar, maar toch op de één of andere manier identiek. Ze zijn identical strangers.

Minder gruwelijk is de vergelijkbare situatie in ons naoorlogse woningbestand. Een aanzienlijk aantal huizen werd gebouwd tussen circa 1965 en 1990. Dit was een tijd van enorme woningnood, maar ook een tijd van een nieuwe industriële manier van bouwen. Onderdelen van huizen werden in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats in elkaar gezet. Dit maakte een kostenefficiënte bouw mogelijk en verminderde de behoefte aan geschoolde arbeid. Architectenbureaus werkten nauw samen met bouwbedrijven en aannemers om op deze manier te bouwen. Als gevolg daarvan lijken veel huizen op elkaar, zowel van binnen als van buiten. Maar wie, waar en wanneer heeft gebouwd is grotendeels onbekend. Hypothetisch gezien zouden honderdduizenden huizen 'identical strangers' kunnen zijn.

Project: identical strangers

Met behulp van een archiefonderzoek in kaart brengen wie, wat en waar heeft gebouwd, is te arbeidsintensief en tijdrovend. Daarom wordt binnen het project 'Identical Strangers' onderzocht of je met behulp van Artificial Intelligence (AI) deze woningvoorraad kunt inventariseren. Daarvoor wordt een alternatieve dataset aangelegd -met behulp van Google Streetview beeldherkenning- en worden patronen in identieke gebouwen benoemd. Tevens worden architecten van ontwerpbureaus uit de jaren 1965-1990 geïnterviewd. Op deze manier wordt de voorspelbaarheid van de AI vergroot.

  • Identical Strangers
  • Beoogde resultaat

    Dit project betreft een exploratief onderzoek. Het staat niet vast dat je met behulp van AI een woningvoorraad kunt inventariseren. Echter, als dit wél lukt kan er enorm opgeschaald worden qua verduurzaming. Tot nu toe moet er namelijk per woning of flatgebouw worden ontdekt welke materialen hiervoor gebruikt zijn. Als je de overeenkomsten kent, kun je tientallen, misschien wel honderden woningen op dezelfde manier verduurzamen.

Samenwerking
Frank Suurbroek, professor of Spatial Urban Transformation, Amsterdam University of Applied Sciences: "Nieuw voor mij is onder andere het samenwerken met een sloopbedrijf. We werken met GP Groot, één van de leiders in 'circular demolition' en leren daardoor beter waar we op moeten letten. Bijvoorbeeld waarop we in onze interviews kunnen doorvragen over de constructie en de gebruikte materialen.”

“Het mooie van zo’n kortlopend project is: je kunt echt experimenteren en de uitdaging aangaan om met heel veel verschillende disciplines de belofte op te zoeken. De KIEM-GoCI-regeling is een innovatiemotor waarmee je snel en effectief voldoende diepteboringen kunt doen om de potentie van nieuwe oplossingsrichtingen te ontdekken. Want innovatie kun je niet afdwingen, wel proberen te ontwikkelen. Je moet onzekere paden kunnen bewandelen.”

Partners project

  • KIEM GoCI
  • NADR
  • Amsterdam University of Applied Sciences (HvA)
  • Chair of Spatial Urban Transformation (Bouwtransformatie) in collaboration with the Chair of Responsible IT
  • Frank Suurenbroek, Maarten Groen, Nanda Piersma, Esther Kreiland, Sara Duister, Lyske Gais de Bildt
  • IMOSS Stedenbouw, landschap en buitenruimte
  • GP Groot

Bron artikel: Collaboration For Impact (online magazine), Mariek Hillhorst en Frank Suurenbroek (professor of Spatial Urban Transformation)

Collaboration for Impact

In samenwerking met het innovatieprogramma GoCI (een initiatief van CLICKNL en Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA) en NADR (Network Applied Design Research) is het digitale magazine 'Collaboration for Impact' gelanceerd. Dit magazine geeft in 32 artikelen een inkijkje in alle GoCI projecten en meer. Het project 'Identical Strangers' is er daar één van.

Wil je meer lezen over het project en de 31 andere projecten ontdekken? Ga naar het online magazine