Voor creatieve professionals en onderzoekers
KIEM MV
Doel KIEM MV
Het doel van deze regeling is het (verkennend) onderzoeken van nieuwe praktijkvragen door middel van praktijkgerichte onderzoeksactiviteiten. Deze onderzoeksactiviteiten worden uitgevoerd door een netwerk van kennisinstellingen en praktijkpartners. Regieorgaan SIA stimuleert met dit KIEM-instrument zowel netwerkvorming als het verkennen van praktijkvragen die een KIEM kunnen zijn voor een vervolgproject of een innovatie.
We zijn op zoek naar onderzoek dat bijdraagt aan nieuwe economische en maatschappelijke groei- en samenlevingsmodellen binnen de context van de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) Maatschappelijk Verdienvermogen.
Thematisch kader
In de onderzoeken van KIEM MV gaat het om het vinden en valideren van oplossingsrichtingen, de (door)ontwikkeling van methoden, inzichten en inhouden; onderzoek dat bijdraagt aan nieuwe economische en maatschappelijke groei- en samenlevingsmodellen binnen de context van de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) Maatschappelijk Verdienvermogen.
Om binnen de scope van deze regeling te passen dient het verkennend onderzoek daarom bij te dragen aan een van de twee impactniveaus van de KIA MV: impact op transities of impact op marktcreatie. Een toelichting hierop is te vinden in de call for proposals. Een project voldoet ten minste aan het volgende:
- Het project past binnen een methodologische of inhoudelijke invalshoek. Dit kan betekenen dat: het voorstel zich richt op verkennend onderzoek naar (door)ontwikkeling, toepassing of validatie van een of meerdere key enabling methodologies (kems) zoals beschreven in de call-tekst; of het voorstel richt zich op verkennend onderzoek naar de (door)ontwikkeling, toepassing of validatie van een of meerdere van de zes cruciale aspecten om maatschappelijk te innoveren, zoals beschreven in de call-tekst.
- Het project speelt zich af binnen de context van de maatschappelijke opgaven uit het Missiegedreven Innovatiebeleid. Praktijkvragen binnen KIEM MV richten zich op: het professionele werkveld van de changemakers (de KIA Maatschappelijk Verdienvermogen) of het werkveld van een van de overige KIA’s.
Budget
Het subsidieplafond voor deze call for proposals bedraagt € 2.700.000. Binnen deze call worden naar verwachting maximaal 67 aanvragen toegekend. Regieorgaan SIA en CLICKNL financieren deze regeling samen.
Ophaalmomenten
- 16 januari 2024
- 21 mei 2024
- 8 oktober 2024
Achtergrond
De subsidieregeling KIEM Maatschappelijk Verdienvermogen (KIEM MV) bouwt voort op de eerder door Regieorgaan SIA uitgevoerde subsidieregeling KIEM GoCI. Deze regeling was gericht op het versterken van de kennisbasis van de creatieve industrie. In de doorontwikkeling tot KIEM MV is er voor gekozen in te zetten op het versterken van de kennisbasis van changemakers uit het brede werkveld van de ontwerp-, maak- en veranderkracht. Changemakers zijn professionals die vanuit een formele rol betrokken zijn bij maatschappelijke opgaven en transities, en meewerken aan het organiseren en versnellen ervan. Ze zijn nodig om innovaties relevant en toepasbaar te maken, zodat er sprake is van maatschappelijke inbedding. Lees meer hierover in de call for proposals.
De regeling KIEM MV is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Regieorgaan SIA.
Wil je meer informatie over deze KIEM MV subsidieregeling? Ga naar de website van Regieorgaan SIA.