RvO

Creative Twinning

In de grensregio's van de EU staan culturele vrijheden onder grote druk. En daarmee de relatie tussen deze landen en Europa. Creatieven en kunstenaars raken er geïsoleerd. Het wordt er ook steeds moeilijker om deel te nemen aan een divers cultureel leven, vooral in landen met grote aantallen vluchtelingen en migranten. Het voeren van een open dialoog over culturele verschillen maakt soms plaats voor culturele confrontaties, en er vindt zelfs doelbewuste cultuurvernietiging plaats.

Met de subsidieregeling Creative Twinning subsidieert de Nederlandse overheid culturele activiteiten in de grensregio's van de EU. Dat moet leiden tot meer stabiliteit in die landen en bijdragen aan een bloeiende cultuursector met maatschappelijke betekenis. Creative Twinning verbindt mensen met verschillende culturele achtergronden. Zo helpt de regeling voor sterkere onderlinge banden, meer vertrouwen en betere communicatie tussen Nederland en deze landen.

Een Creative Twinning-project draagt bij aan:

  • een krachtiger lokale cultuursector, gericht op maatschappelijke innovatie;
  • meer cultuurparticipatie door jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar;
  • een veiliger en duurzamer leefomgeving in steden;
  • duurzaam behoud van lokaal cultureel erfgoed.

De culturele activiteiten zijn gericht op jongeren tussen de 15 en 24 jaar, in landen aan de grenzen van de Europese Economische Ruimte. Dit kunnen activiteiten zijn op het gebied van de beeldende kunst, podiumkunsten, film en letteren. Maar ook multidisciplinaire kunstvormen, cultureel erfgoed, en de ontwerpsectoren architectuur, design en nieuwe media.

Praktische informatie:
Samenwerking is een belangrijk onderdeel van Creative Twinning-projecten. Deze regeling draait namelijk om het vergroten van het vertrouwen en het stimuleren van de communicatie tussen Nederland en de grenslanden van de EU. Een voorwaarde voor subsidie vanuit Creative Twinning is dan ook dat uw organisatie samenwerkt in een samenwerkingsverband (alliantie). Deze alliantie bestaat uit creatieve of culturele organisaties uit Nederland, uit de grensregio's van Europa, of uit een ander land. In uw samenwerkingsverband zit ten minste 1 partner uit Nederland en 1 partner uit het doelland.
De hoofdaanvrager mag afkomstig zijn uit Nederland of uit een ander land. Alleen non-profit organisaties kunnen penvoerder zijn. De aanvraag moet worden ingediend door een alliantie van organisaties (allen rechtspersonen) met een cultureel profiel. Dit kunnen bedrijven, culturele organisaties en niet-gouvernementele organisaties (ngo's) zijn, maar ook (hoge)scholen en kennis- of onderzoeksinstellingen.

Per project kan een subsidie van minimaal € 600.000 en maximaal € 1.400.000 worden aangevraagd. De regeling Creative Twinning subsidieert 4 tot 8 projecten. De regeling Creative Twinning staat open van 24 januari tot 31 augustus 2018.

Lees meer over de voorwaarden voor samenwerking en over het aanvragen van de regeling, op de website van RvO.