Waag Society

Regenerative Technologies

De manier waarop de mensheid zich eeuwenlang heeft gepositioneerd boven de natuur, ligt aan de basis van de huidige ecologische crisis. Ook bij technologische innovatie zien we dezelfde eenzijdige benadering: gericht op korte termijn en menselijk gewin. Dit onderzoek vertrekt vanuit de overtuiging dat het anders moet, en kan. Kunnen we afscheid nemen van het antropoceen1 en toewerken naar het Symbioceen2? Een tijdperk waarin de mens zich opnieuw, op een wederkerige manier, verbindt met de natuur. Emotioneel, psychologisch én technologisch?

In dit project wordt onderzocht hoe technologie eruitziet wanneer regeneratie centraal staat. Dat wordt gedaan door de verwevenheid van ecologische, technologische en organisatorische belangen te bestuderen, met als doel de overgang naar regeneratieve technologie mogelijk te maken. Er is nog weinig kennis over hoe je technologie kunt ontwerpen, ontwikkelen en toepassen met oog voor regeneratie en principes als permacomputing. Dit fundamentele onderzoek draagt bij aan het opbouwen van die kennisbasis.

Een belangrijk uitgangspunt is dat technologiekeuzes vaak in organisaties worden gemaakt. Daarom worden technologische en ecologische inzichten aan organisatorische contexten verbonden. Er wordt gewerkt met creatieve ontwerpers, een artist in residence en de zogeheten Key Enabling Methodologies om nieuwe ideeën te verkennen én te documenteren. Daarbij wordt gereflecteerd op de rol die de creatieve industrie speelt (en zou moeten spelen) in deze noodzakelijke transitie.

Dus hoe kan digitale technologie onderdeel worden van een toekomst waarin de biosfeer leefbaar blijft voor al het leven zoals we dat nu kennen?

1 - Het Antropoceen is de term die wordt gebruikt voor het huidige geologische tijdperk, waarin de mens een dominante invloed heeft op de aarde en haar ecosystemen. Denk aan klimaatverandering, massale ontbossing, plasticvervuiling en biodiversiteitsverlies. Het woord komt van anthropos (mens) en kainos (nieuw) – oftewel: "het tijdperk van de mens". Het concept benadrukt dat menselijke activiteiten zó ingrijpend zijn geworden dat ze de planeet blijvend veranderen.

2 - Het Symbioceen is een concept geïntroduceerd door de Australische filosoof Glenn Albrecht. Het is een tegenbeeld van het Antropoceen. In plaats van overheersing of exploitatie van de natuur, staat in het Symbioceen een wederkerige, symbiotische relatie tussen mens en natuur centraal. Technologie, economie en cultuur worden zó vormgegeven dat ze het leven ondersteunen en regenereren, in plaats van uitputten.

Er wordt €219.965,- als PPS-programmatoeslag ingezet.

Tags: