Universiteit Utrecht

Intelligent Home Care for Dementia: Reinforcement Learning-based Conversational System for Personalized Support

In Nederland leven op dit moment naar schatting 290.000 mensen met dementie. Slechts een relatief klein deel van hen – zo’n 80.000 – woont in een verzorgings- of verpleeghuis. Door de dubbele vergrijzing neemt het aantal mensen met dementie de komende jaren verder toe, terwijl het personeelstekort in de zorg juist groeit.

Om deze maatschappelijke uitdaging het hoofd te bieden, is het belangrijk om mensen met beginnende dementie zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. In dit project ontwikkelen onderzoekers en partners een intelligent, spraakgestuurd thuiszorgsysteem dat hierin kan bijstaan. Het systeem maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om het dagelijks ritme van mensen met dementie te ondersteunen, zoals herinneringen aan eten, drinken of het innemen van medicatie.

Met behulp van just-in-time adaptive interventions (JITAI) wordt het systeem afgestemd op de voorkeuren en behoeften van de gebruiker. Door middel van gesprekken – eventueel gecombineerd met tekst, beeld of muziek – kan het systeem gepersonaliseerde ondersteuning bieden op het juiste moment. Zo helpt het gebruikers met hun dagelijkse structuur, en ondersteunt het mantelzorgers en familieleden in hun zorgtaken.

Het project levert waardevolle inzichten op in het ontwerpen, ontwikkelen en testen van AI-gedreven zorginterventies voor de thuissituatie. Door technologie beter af te stemmen op de gebruiker, draagt deze innovatie bij aan kwaliteit van zorg en aan verlichting van de druk op mantelzorgers en zorgprofessionals.

Er wordt €331.428,- als PPS-programmatoeslag ingezet.

Tags: