Rijksuniversiteit Groningen

Generatieve AI brengt journalistiek dichter bij de burger

Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen of met het gebruiken van digitale technologie. Voor deze groep – en ook voor jongeren en andere burgers die zich niet herkennen in de toon of inhoud van het nieuws – is journalistiek vaak moeilijk te volgen. Berichten zijn te lang, te ingewikkeld of benaderen maatschappelijke kwesties vooral vanuit het perspectief van instanties. Dat vergroot de afstand tussen nieuwsmedia en samenleving en vormt een risico voor de betrokkenheid van burgers bij het democratisch proces.

In dit project wordt generatieve AI ingezet om nieuws toegankelijker te maken – bijvoorbeeld door nieuwsberichten automatisch te herschrijven naar eenvoudiger taalgebruik, afgestemd op mensen met beperkte taalvaardigheid of laaggeletterdheid. Tegelijkertijd worden nieuwe AI-tools ontwikkeld die journalisten helpen om maatschappelijke ontwikkelingen te benaderen vanuit het perspectief van de burger: wat betekent een beleidsmaatregel voor het dagelijks leven, welke vragen leven er bij mensen?

Om ervoor te zorgen dat deze toepassingen aansluiten bij de doelgroep, wordt een veldonderzoek uitgevoerd waarin laaggeletterde burgers de technologie testen en hun ervaringen delen. Ook wordt specifiek gekeken naar toepassingen in het Nederlands én in streektalen zoals het Gronings, om zo ook mensen in de regio beter te bereiken.

Er wordt €503.000,- als PPS-programmatoeslag ingezet.

Tags: