Universiteit Maastricht
Experiencing Poverty
In Nederland leeft bijna een miljoen mensen onder de armoedegrens, terwijl veel meer huishoudens moeite hebben om rond te komen. Financiële problemen hebben een grote impact op het dagelijks leven en kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, sociale isolatie en zelfs ernstige stress. Toch bestaat er nog veel onbegrip en vooroordelen over armoede. Mensen in armoede worden vaak onterecht als lui of onverantwoordelijk gezien, terwijl omstandigheden zoals ziekte, verlies of scheiding vaak de oorzaak zijn. Bovendien maakt het constante piekeren over geld het lastig om vooruit te kijken en goede keuzes te maken.
Om meer begrip en bewustwording te creëren, ontwikkelt dit onderzoek een virtual reality (VR) simulatie die gebruikers onderdompelt in het leven van iemand die financieel worstelt. Door deze ervaring kunnen mensen –van het brede publiek tot beleidsmakers– op een directe en persoonlijke manier ervaren hoe het is om in armoede te leven. Dit kan helpen om de bestaande vooroordelen te doorbreken en het gesprek over armoede te verdiepen.
Het onderzoek richt zich op het ontwerpen van een VR-ervaring die zo realistisch en meeslepend mogelijk is, zodat gebruikers zich écht ‘aanwezig’ voelen in de gesimuleerde situatie. Daarnaast wordt onderzocht hoe deze ervaring het beste kan worden getest en geëvalueerd, zowel met kwalitatieve feedback van gebruikers als met kwantitatieve meetmethoden. Omdat het budget beperkt is, bouwen de onderzoekers eerst een prototype, dat later kan worden uitgebreid en verbeterd.
Dit project brengt kennis samen over armoede, communicatie en VR-technologie, met als doel een krachtig hulpmiddel te ontwikkelen dat bijdraagt aan meer maatschappelijke empathie en begrip voor mensen in financiële onzekerheid.
Er wordt €69.831,- als PPS-programmatoeslag ingezet.