Avans Hogeschool

Collectieve innovatie voor de biobased transitie

Aanleiding
Dit project bouwt voort op het project Van Award naar Impact dat recentelijk is afgerond. Het vertrekpunt van dat onderzoek was de vraag hoe de creatieve industrie een effectieve bijdrage kan leveren aan de versnelling van de materiaaltransitie. Daartoe werd de maatschappelijke impact onderzocht van ontwerpers van biobased materialen en producten: producten die gemaakt zijn uit hergroeibaar, vaak plantaardig materiaal in tegenstelling tot fossiele, niet hernieuwbare materalen. Deze impact blijkt veel lager dan gehoopt en gewenst.

Het eerdere onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat de gewenste transitie naar een duurzame maatschappij niet louter aan de markt of markt-denken overgelaten kan worden. Dit wordt ondersteund door wetenschappelijke literatuur. Bovendien belemmert het marktdenken ook een effectieve inzet van de creatieve industrie in deze transities. Dat is problematisch omdat de voortschrijdende klimaatverandering juist een versnelling van de materialentransitie vereist. En aan de andere kant is in de creatieve industrie een breedgedragen motivatie voor deze actuele vraagstukken merkbaar.

Een verleg van focus
In de huidige fase van de transitie is het belangrijk om de focus te verleggen: weg van innovatie als een optelsom van losse, individuele initiatieven ("laat duizend bloemen bloeien") en richting grootschaliger, missiegedreven innovatie. Bij deze vorm van innovatie wordt succes — en dus ook de schaal — afgemeten aan de impact op de drie collectieve maatschappelijke missies.

Missiegedreven innovatie richt zich per definitie op complexe, regionale, nationale of mondiale vraagstukken die alleen effectief kunnen worden aangepakt als ze op grotere schaal worden benaderd. In dit onderzoek wordt daarom gericht op het ontwikkelen van een effectieve aanpak voor collectieve innovatie binnen de context van biobased design en de materiaaltransitie.

Er wordt €94.865,- als PPS-programmatoeslag ingezet.

Tags: