Ontsluiten van bestaand digitaal erfgoed met nieuwe toepassingen

Tijdelijke regeling Stimuleringsfonds Digital Heritage x Public

Onze geschiedenis en cultuur is tot in detail vastgelegd in digitale of gedigitaliseerde collecties en archieven van diverse musea, bibliotheken en gespecialiseerde instellingen. Deze databases en archieven zijn een rijke bron voor nieuwe verhalen, maar blijven te vaak onbedoeld verborgen voor een grote groep mensen. Het Stimuleringsfonds investeert in nieuwe verhalen die vanuit consortia met makers uit de creatieve industrie tot stand komen.

Ontwerpers, makers en erfgoedinstellingen kunnen gezamenlijk projecten indienen die digitaal erfgoed door middel van nieuwe toepassingen bij een (breed) publiek onder de aandacht brengen. Wat is de betekenis van digitale collecties, archieven en andere vormen van digitaal erfgoed en hoe wordt deze overgebracht op het publiek? De tijdelijke regeling is gericht op het ontsluiten van bestaand digitaal erfgoed en niet bedoeld voor het digitaliseren van objecten.

Digitaal erfgoed
De regeling heeft betrekking op drie vormen van digitaal erfgoed:
• Digital born erfgoed: erfgoedmateriaal dat van origine digitaal is, zoals digitale archieven, digitale kunst, digitale opnames (beeld en geluid);
• Gedigitaliseerd erfgoed: erfgoedmateriaal dat van origine niet digitaal is, maar waarvan een digitale reproductie is gemaakt;
• Digitale informatie over erfgoed: bijvoorbeeld beschrijvingen, detailfoto's of digitale reconstructies van het erfgoedobject.

Op initiatief van de minister van OCW stelt het kabinet in 2019 en 2020 extra middelen ter beschikking om de zichtbaarheid en het gebruik van digitaal erfgoed te stimuleren. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds en Fonds voor Cultuurparticipatie geven elk vanuit de eigen invalshoek vorm aan een stimuleringsmaatregel. Het Fonds Cultuurparticipatie richt zich op het creatief gebruik van de collecties door jongeren, het Mondriaan Fonds draagt bij aan het publieksvriendelijk maken van gedigitaliseerde erfgoedcollecties.

Voor wie is deze regeling?
Makers, ontwerpers en studio's die voor een periode van maximaal 15 maanden een intensieve samenwerking aangaan met een erfgoedinstelling zoals een museum, archief of beeldbank kunnen een aanvraag indienen. Uitbreiding van de samenwerking met benodigde expertise uit andere sectoren wordt aangemoedigd. Denk daarbij aan journalisten, creative coders, erfgoedsoftware leveranciers en partners met beschikking over een (distributie)platform, bijvoorbeeld festivals, een omroep, online (journalistieke) platforms, expositieruimtes, enzovoorts. Het is mogelijk om met internationale partners samen te werken. Er dient in het project wel sprake te zijn van een overwegend Nederlands belang.

Totaal budget: € 900.000

Dit is een tijdelijke regeling met twee indienrondes, i.s.m. Mondriaan Fonds en Fonds Cultuurparticipatie

Wanneer
Sluitingsdata:

  • 5 september 2019
  • 16 januari 2020

Kijk voor meer informatie over deze regeling op de website van het Stimuleringsfonds.

Tags: