Open Call: This is not a Simulation

Wie kan handelingsperspectief bieden voor een leefbare, veerkrachtige en duurzame toekomst? Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie roept ontwerpers op om met concrete sociaal-ruimtelijke interventies nieuwe vormen van intimiteit en ontmoeting te exploreren binnen de publieke ruimte. Ontwerpers werken daartoe samen met lokale partners - gemeenten, maatschappelijke organisaties, ondernemers of bewoners – aan vraagstukken, die zijn ontstaan ten gevolge van de uitbraak van het coronavirus. Ontwerpers kunnen uiterlijk 10 september 2020 een voorstel indienen.

Aanleiding
Nederland staat voor een grote uitdaging. De uitbraak van het coronavirus heeft grote consequenties voor ons dagelijks leven. Pijnlijk zichtbaar zijn in de afgelopen maanden de impact van een virus op allerlei terreinen gebleken: op onze gezondheid en onze zorgsector, maar ook op onze persoonlijke bewegingsvrijheid, in het bedrijfsleven, het onderwijs en ons sociale leven. Iedereen wordt op zijn eigen manier getroffen door de ziekte zelf of door de maatregelen, die genomen zijn om verspreiding van covid-19 te bestrijden. Zelden was de lokale impact van globale ontwikkelingen zo concreet voelbaar voor iedereen.

Herwaardering van waarden
De afgelopen maanden zijn veel van onze dagelijkse gezamenlijke activiteiten 'on hold' gezet. Dit leidde niet alleen tot een groot gemis, maar ook tot een herwaardering van onze sociale activiteiten. We zijn ons 'thuis' en onze lokale leefomgeving opnieuw gaan waarderen. We zien een enorme veerkracht in de samenleving ontstaan, en vinden meer dan ooit voldoening in het helpen van anderen. We maken ons in rap tempo de mogelijkheden van digitale technologie eigen en waarderen nieuwe vormen van intimiteit. We ervaren tegelijkertijd eens te meer onze verbondenheid met de natuur. De wereldwijde crisis stelt op veel manieren de sociale aspecten van globalisering en verstedelijking in een ander daglicht. Daarnaast roept het ook meer fundamentele vragen op over de duurzaamheid van ons sociaal-economisch systeem en de leefbaarheid van de planeet in de toekomst.

Rol van ontwerp
Hoe ziet onze gezamenlijke toekomst eruit? Gaan we straks terug naar 'oude' routines? Of zijn we in staat om nieuwe vormen van intimiteit en ontmoeting concreet in praktijken in te bedden binnen het publieke domein, en zo samen te bouwen aan een leefbare, veerkrachtige en duurzame toekomst? Aan deze vraag kunnen ontwerpers – zoals architecten, stedenbouwers, vormgevers, social designers, speculatief ontwerpers of digitale makers – een belangrijke bijdrage leveren. Zij hebben de kennis en expertise om mensen en organisaties uit te dagen om voorbij het bestaande te denken. Zij zijn bovendien in staat om met concrete zichtbare maatregelen in de leefomgeving op lokaal niveau aan de slag te gaan met deze actuele uitdagingen.

Oproep
Met deze open oproep nodigt het Stimuleringsfonds ontwerpers uit om een voorstel in te dienen voor concrete sociaal-ruimtelijke interventies in openbaar toegankelijke ruimten, zoals bijvoorbeeld parken, pleinen, winkelstraten, maar ook horeca, bibliotheken of sportcomplexen. Ontwerpers werken daartoe samen met lokale partners – gemeenten, maatschappelijke organisaties, ondernemers of bewoners – en bieden met lokale interventies tevens handelingsperspectief richting een mogelijke nieuwe sociale en duurzame toekomst.

Meer info en indienen
Je kunt je voorstel tot en met 10 september 2020 indienen. Kijk voor meer informatie op de website van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie


Bron: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Tags: