SIDN Fonds

Open Call: Grip op desinformatie

SIDN fonds roept op om voorstellen in te dienen voor tools en instrumenten waarmee we meer grip krijgen op desinformatie (het bewust verspreiden van informatie die erop gericht is mensen te misleiden of sterk te beïnvloeden). De call staat open tot 3 mei 2021, 13.00 uur.

Desinformatie: er is nog veel onduidelijk
Het coronavirus bestaat niet, 11/9 is nooit gebeurd en Bill Gates wil ons allemaal besturen via een 5G-zendmast. Desinformatie, en vooral de online schaalbaarheid ervan, vormen mogelijk een bedreiging voor onze open, democratische samenleving. Desinformatie op zich is geen nieuw verschijnsel; wél nieuw is de massale en snelle verspreiding ervan via sociale media, online platforms en synthetische media. Het is een ontwikkeling waar we als samenleving nog geen goed antwoord op hebben gevonden.

De call
De urgentie om ons als samenleving beter te wapenen tegen de impact van desinformatie wordt breed erkend. Onder meer de Amerikaanse verkiezingen en het Brexit-referendum toonden aan dat verspreiding van desinformatie op grote schaal plaatsvindt. En hoewel de problematiek in Nederland vooralsnog beperkt lijkt, zijn ook hier de voedingsbodem en een technologisch ecosysteem voor de verspreiding van desinformatie aanwezig. Tegelijkertijd is nog veel onduidelijk. Veel van wat we weten komt voornamelijk uit Amerikaans onderzoek. Nieuw onderzoek en nieuwe tools zijn dus nodig om beter te begrijpen hoe de mechanismen achter desinformatie werken binnen de Nederlandse context, wat de impact ervan is en hoe we onze samenleving beter kunnen toerusten om hiermee om te gaan.

Oproep voor tools en instrumenten
Het is zaak om meer grip te krijgen op desinformatie. Met deze call ondersteunen we tools en instrumenten die hieraan bijdragen. Bijvoorbeeld door inzicht te geven in vragen als:

  • Hoe werkt de technologie nu eigenlijk precies die de meningen versterkt in de platforms?
  • Wie zijn de actoren die desinformatie produceren, verspreiden en versterken?
  • Hoe werken de algoritmes op diverse platforms precies en wie zit daarachter?
  • Wat beweegt specifieke groepen mensen om desinformatie te verspreiden en hoe doen ze dat?
  • Welke tools kunnen internetgebruikers en journalisten inzetten om meer grip te krijgen op het fenomeen desinformatie?

Het SIDN Fonds is op zoek naar nieuwe tools, maar steunen ook het breder toegankelijk maken van beschikbare, bestaande tools.

Indienen
Per project kan een aanvraag tot maximaal 50.000 euro worden ingediend. Dien je aanvraag voor 3 mei 2021, 13.00 uur in!

Ga voor meer informatie naar de website van het SIDN fonds

Tags: