Nationaal Groeifonds programma CIIIC goedgekeurd!

Het CIIIC (Creative Industries Immersive Impact Coalition) voorstel is vrijdag 15 maart definitief goedgekeurd. Het Nationaal Groeifonds besloot 102,3 miljoen euro toe te kennen voor de eerste fase van drie jaar en 97,7 miljoen euro voorwaardelijk voor de tweede fase. Na een voorwaardelijke toekenning in 2023, heeft het consortium de voorwaarden van de commissie passend kunnen invullen, waarmee CIIIC nu van start kan gaan. De aanvraag is ingediend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het topteam Creatieve Industrie, TKI CLICKNL en de ministeries van OCW en EZK namen het initiatief voor de aanvraag en zij zijn verheugd over de toekenning van het CIIIC voorstel.

CIIIC heeft als missie om de ontwikkeling van immersive experiences (IX) in Nederland te stimuleren. Bij IX kun je denken aan het gebruik van virtual reality om historische gebeurtenissen te herbeleven, een virtueel concert in je woonkamer bij te wonen, planologische ingrepen te visualiseren of effectiever leren in een virtuele klasomgeving. Dergelijke toepassingen worden wereldwijd gezien als de derde grote digitale transitie.

Het doel van CIIIC is om samen en proactief in te grijpen om de publieke belangen in deze digitale transitie te waarborgen. Het programma betreft vier actielijnen:

  1. Het ontwikkelen van kennis en tools door toegepast en praktijkgericht onderzoek.
  2. Het vergroten en versterken van de talent-pool rondom IX.
  3. Het bouwen van een sterk interacterend Nederlands IX ecosysteem en de faciliteiten daarvoor.
  4. Het initiƫren van projecten waarin publieke en private organisaties, makers en toepassers samenkomen.

Cruciaal element is daarbij de aandacht voor publieke belangen, om een verantwoorde, maatschappelijk gedragen overgang naar IX te begeleiden

Immersieve Experiences zijn een groeimarkt. De ambitie van CIIIC is om die kansen te verzilveren. CIIIC gaat de ontwikkeling van praktijkkennis en opleidingen realiseren. Studenten worden opgeleid om op de verwachte groei van de arbeidsmarkt te kunnen inspelen. Bedrijven en kennisinstellingen gaan aan de slag met de ontwikkeling van immersieve toepassingen voor educatie en training, voor zorg, voor architectuur en stedebouw, voor entertainment en cultuur, op forse schaal en in meerdere toepassingsgebieden. Cruciaal element is daarbij de aandacht voor publieke belangen, om een verantwoorde, maatschappelijk gedragen overgang naar IX te begeleiden: veiligheid, openheid, goed bestuur, transparantie en open standaarden.

En nu?
Vanuit CLICKNL en het ministerie van OCW kijken we ernaar uit om aan de slag te gaan met de coalitie van 120 partijen en toe te werken naar een start van het programma per 1 januari 2025. In de aanloop daarnaartoe houdt CLICKNL je op de hoogte van de ontwikkelingen via de website en nieuwsbrief van CIIIC. In de video (zie hierboven) is CIIIC nog eens overzichtelijk toegelicht.

Tags: