Follow up call SIDN Fonds: Je data de baas 2

We produceren en gebruiken elke dag data, actief en passief. Als internetgebruiker spelen we hierdoor een cruciale rol in de datasamenleving, maar die rol vertaalt zich niet in een positie als gelijkwaardige speler. Sterker nog, in ruil voor ‘gratis’ diensten zijn we vaak passieve dataleveranciers in plaats van baas te zijn over onze eigen data.

Met deze follow up call is de focus nog verder aangescherpt. Deze ligt bij deze call vooral op:

  • Inzicht & bewustwording
    Weten we eigenlijk wat er gebeurt als je bijvoorbeeld op akkoord klikt om locatiegegevens te delen met Buienradar? Of wat Google kan met de gegevens die je via Google Home deelt? Vaak is ook niet bekend hoe je tools als deze meer privacy- en securityvriendelijk kunt gebruiken en is er beperkt aandacht voor alternatieve diensten en tools. Het SIDN fonds wil bijdragen aan een grotere bewustwording op dit gebied. Zij ondersteunen met deze call projecten die de risico's, maar vooral ook de verbeterkansen in het gebruik van tools en systemen inzichtelijk maken.

  • Dataminimalisatie
    We delen (onnodig) veel data met derden. Heb jij een concreet project waardoor internetgebruikers alleen die data hoeven te delen die nodig zijn voor een specifieke dienst of product? Vanuit SIDN fonds worden dataminimalisatie, met name wanneer het gaat om het delen van (persoons)gegevens binnen publieke domeinen, gestimuleerd.

  • Alternatieven
    Het feit dat er weinig alternatieven zijn voor veelgebruikte platforms en diensten draagt niet bij aan het vergroten van onze data autonomie; er is vaak geen keuze voor een sterk alternatief. Dit gaat op voor de internetgebruiker in het algemeen, maar ook binnen verschillende publieke domeinen lopen partijen tegen deze ‘platformisering’ aan. Denk bijvoorbeeld aan leerlingvolgsystemen, systemen voor het delen van patiëntgegevens, etc.
    Heb jij een idee voor een (open source) alternatief of verbetersuggesties voor bestaande tools om gebruikers (of specifieke doelgroepen) meer controle over hun data te geven?

De call

De call ‘Je data de baas 2’ staat open tot 28 april, 13.00 uur, voor:

  • Kleine experimenten (bijdragen van max 10.000 euro om te komen tot een proof of concept, demo, pilot of experimenteel ontwerp).
  • Grotere en reeds beproefde projecten (bijdragen tot max 75.000 euro voor doorontwikkeling van een bestaand proof of concept, kansrijke concepten of resultaten van (wetenschappelijk) onderzoek naar bruikbare toepassingen).

Lees meer over de criteria en dien je aanvraag in via de website van SIDN.

Tags: