Festivals living labs voor innovatie

Innofest zet tien festivals in als living labs voor innovatie. Oftewel: festival driven innovation! Een festival is een tijdelijke minimaatschappij en - net als in het echte leven - zijn op een festival uitdagingen te vinden op het gebied van bijvoorbeeld energie, afval, logistiek, water en voedsel. Dit maakt festivals een perfecte testomgeving voor prototypes, experimenten of innovaties. Festivals bieden de mogelijkheid om ideeën te valideren, directe feedback te krijgen of de marktgereedheid van een product te testen.

Regieorgaan SIA wil onderzoek en ondernemerschap stimuleren bij hogescholen. Een van de dingen die SIA hiervoor doet is om samen met Innofest een aantal projecten de kans geven hun prototype te testen of experiment uit te voeren op een van de tien festivals waarmee Innofest samenwerkt. Onderzoekers met goede ideeen kunnen financiering aanvragen voor bijvoorbeeld het voorbereiden van testen, prototypen, demo’s en experimenten rondom het festival.

Wat moet je doen om op een festival te testen?
Wil je kans maken op een van de testplekken op een festival, meld je dan aan voor 7 maart 2019. Op basis van deze vooraanmelding maken Regieorgaan SIA en Innofest een voorselectie. Indien je daarvoor wordt uitgenodigd, kan je tijdens de pitchbijeenkomst je project verder toelichten. De pitchmiddag is op vrijdag 22 maart van 13.00 tot 17.00 uur in Utrecht. Een jury beoordeelt de pitches van de verschillende projectteams en bepaalt wie in de zomer van 2019 gaan testen op een festival.

De pitches worden beoordeeld op de volgende criteria:

  • Het project is innovatief en heeft een sterk verhaal
  • De innovatie heeft een positieve impact op de wereld
  • Testen op een festival heeft een toegevoegde waarde voor het project
  • Het project koppelt kennis uit het onderzoek van een lectoraat aan ondernemerschap

Hoe kun je aanmelden?
Aanmelden kan tot 7 maart 2019 bij Martje van Ankeren: martje.vanankeren@regieorgaan-sia.nl. Voeg aan de aanmelding een motivatie (van maximaal 600 woorden) toe. Ga daarbij in op de 4 criteria: innovatief en communicatief, positieve impact, onderzoek & ondernemerschap.

Geef daarnaast antwoord op de volgende vragen:

  • Wie doet de aanvraag (welke hogeschool, lector en/of onderzoeker, eventueel aangevuld met partners)?
  • Hoe komt jullie aanvraag voort uit het praktijkgericht onderzoek van een hogeschool?
  • Voeg een kleine begroting toe. Hoeveel financiële ondersteuning heb je nodig en waarvoor?
  • Als je een aanmelding doet: vergeet niet 22 maart vast te reserveren in je agenda!

Kijk voor meer informatie op de website van SIA.

  • Screen Shot 2017-11-24 at 13.15.35
    CLICKNL 60"

    Anna van Nunen @ Innofest

  • Innofest winner EEPA filmpje still

    Innofest wint Europese award