Dutch Design Awards 2018

De 16e editie van de Dutch Design Awards staat volledig in het teken van winnaars. En dat zijn er meer dan ooit: dit jaar worden er in elke categorie meerdere winnaars aangewezen. Heb jij een winnend ontwerp of een meesterlijke samenwerking gerealiseerd? Schrijf je dan nu in!

Waarom onderscheid maken tussen nominaties en prijswinnaars? Zijn niet alle geselecteerde ontwerpers voor de Dutch Design Awards (DDA) op hun eigen manier winnaars, meesters, talenten, sterren, finalisten? Juist in het brede designvak zijn projecten niet zelden moeilijk vergelijkbaar. Het ene ontwerp blinkt uit in functionaliteit, waar een ander het vakmanschap meesterlijk tot zijn recht laat komen. Een derde heeft juist grote maatschappelijke impact of vernieuwende kracht. Door per categorie meerdere winnaars aan te wijzen, krijgen alle ontwerpers op hun eigen merites de eer die ze toekomt.

Deelname & categorieën
• Dit jaar is de looptijd voor alle onderdelen van Dutch Design Awards gelijk.
• Inschrijven kan voor alle categorieën van donderdag 8 maart tot en met dinsdag 24 april.
• De hoofdcategorieën zijn: product, fashion, habitat, communication, design reserach, service & systems.
• Jonge ontwerpers kunnen zich daarnaast specifiek aanmelden voor de Young Designer Award.
• Opdrachtgevers en ontwerpers kunnen zich gezamenlijk inschrijven voor de Best Client Award.
• Het beste uit alle categorieën wordt bekroond met de Future Award en tijdens DDW wordt bovendien nog de Public Award uitgereikt.

Jury & criteria
Verschillende commissies van onafhankelijke experts selecteren op basis van de inzendingen en gescout werk drie winnaars per categorie. De deelnemende projecten worden beoordeeld op de volgende criteria: esthetiek, impact, innovatie, productiewijze en samenwerking. Doorslaggevend is de mate waarin het ontwerp vernieuwend is en/of een relevante bijdrage levert aan de samenleving. Een internationale, breed samengestelde jury selecteert tijdens Dutch Design Week uit alle winnaars de Future Award.