Call SIDN Fonds: Publieke waarden in een digitale samenleving

Vrijheid van meningsuiting en een sterk en vrij publiek debat zijn belangrijke publieke waarden in onze democratische samenleving. Door toenemende digitalisering van onze samenleving staat de informatiepositie van individuen en daardoor het functioneren van de democratie onder druk. Hoe zorgen we ervoor dat dit verandert? Met deze call roept SIDN Fonds samen met Adessium Foundation op om alternatieve technologieën te ontwikkelen. Denk aan toepassingen of oplossingen die een positief effect hebben op de democratie en meer privacyvriendelijk zijn.

Diverse ontwikkelingen spelen hierbij een rol, zoals de effectieve verspreiding van desinformatie en het zeer gericht benaderen van individuen met politieke advertenties. Steeds ingewikkeldere algoritmes bepalen welke informatie we te zien krijgen, zonder dat we daar invloed op kunnen uitoefenen. Onze meningen vormen we steeds meer in een omgeving met gelijkgestemden (echo chambers), zodat we bevestigd worden in onze bestaande opvattingen met mogelijk kans op meer polarisatie. Ook de uitholling van de rol van journalistiek en de afhankelijkheid van platforms voor het consumeren van nieuws zijn van invloed op het functioneren van de democratie. Reacties van overheden zijn tot nu toe helaas ofwel ontoereikend gebleken ofwel schadelijk voor vrijheid van meningsuiting.

Regie voor de online nieuwsgebruiker
Voor een goed functionerende democratie is goed geïnformeerd publiek nodig. Mensen moeten een gefundeerde mening kunnen vormen over maatschappelijke vraagstukken om daarover het gesprek aan te gaan met elkaar, politici en beleidsmakers. Maar hoe houden we regie over de informatie die we tot ons nemen? Het publieke debat en onze informatievoorziening is steeds meer verschoven naar digitale omgevingen en platforms. De commerciële platforms faciliteren in steeds grotere mate informatie in de publieke ruimte, maar zij hebben fundamenteel andere verdienmodellen dan traditionele media. De ervaring van de afgelopen jaren heeft laten zien dat zij onvoldoende in staat zijn om een sterke en vrije publieke ruimte te waarborgen. In deze digitale omgevingen worden we geconfronteerd met serieuze uitdagingen op het gebied van de betrouwbaarheid van onze informatievoorziening, de vervaging van het onderscheid tussen feiten en fictie en het behoud van onze autonomie.

Met deze call is SIDN Fonds op zoek naar verantwoorde oplossingen die de informatiepositie van individuen in het democratische proces versterken. We dagen organisaties uit om toepassingen/oplossingen te bedenken die: de regie van de online nieuwsgebruiker versterkt en/of de informatievoorziening van individuen faciliteert.

Aanvraag indienen?
De call staat nu open, de deadline is 23 september 2019, 13.00 uur.

SIDN Fonds wil graag 10 projecten met maximaal 40.000 euro ondersteunen.

Meer informatie, voorbeelden of indienen? Ga naar de website van SIDN Fonds.

Tags: