Uit 107 inzendingen voor de prijsvraag Kunstwerf Groningen heeft de jury, onder voorzitterschap van wethouder Roeland van der Schaaf, vijf visies geselecteerd voor de tweede ronde. De architecten die deze visies instuurden zijn Alle Jan Mulder (Studiozwart Architecten), Thijs van Bijsterveldt (Shift architecture urbanism) en Job Floris (Monadnock) uit Rotterdam, Ard de Vries (Ard de Vries Architecten met Donna van Milligen Bielke) uit Amsterdam en Sophie Van Noten (Van Besien Van Noten Architecten, met Camiel Van Noten) uit Antwerpen. De gemeente Groningen heeft de geselecteerde architecten uitgenodigd om hun visie uit te werken tot een concreet voorstelen is van plan de winnende inzending uit te voeren in het Ebbingekwartier.
De gemeente Groningen schreef de openbare projectprijsvraag Open Oproep Kunstwerf Groningen voor permanente huisvesting van vijf podiuminstellingen in het Ebbingekwartier, uit op 17 februari 2017. 182 belangstellenden registreerden zich voor deelname aan de prijsvraag. Voor de eerste ronde zonden 107 architecten(teams) een beperkte inzending in, bestaande uit een beknopte visie met referentiebeelden. Er is geen ontwerpwerk gevraagd. De eerste ronde is anoniem verlopen.
Nieuw cultuurcluster in het Ebbingekwartier
De technische commissie en de jury hebben de plannen uiterst zorgvuldig getoetst en beoordeeld. De jury, onder voorzitterschap van wethouder Roeland van der Schaaf, selecteerde vijf visies uit de 107 inzendingen die vanuit zowel Nederland als België werden gedaan. De inzenders gaven hun visie op toekomst- en aardbevingsbestendige, energieneutrale huisvesting met bijbehorende voorzieningen voor vijf cultuurgezelschappen in het Ebbingekwartier te Groningen, dat een bijdrage levert aan de leefbaarheid op straat en aansluit op de structuur van het omringende stedelijke weefsel. Daarbij is ook gevraagd om een innovatieve en creatieve visie op (energetische) duurzaamheid, zonder dat gebruik wordt gemaakt van aardgas.
De vijf geselecteerde visies en de inzenders zijn:
- Hortus Ludi, Alle Jan Mulder (Studiozwart Architecten)
- CultuurCentrale, Thijs van Bijsterveldt (Shift architecture urbanism)
- Dialoog tussen ruimte en verbeelding, Ard de Vries (Ard de Vries Architecten) i.s.m. Donna van Milligen Bielke (Studio Donna van Milligen Bielke)
- Tegenpool voor de Machinefabriek, Sophie Van Noten (Van Besien Van Noten Architecten) i.s.m. Camiel Van Noten
- DRAMA MACHINE, Job Floris (Monadnock)
Vervolg
In de tweede ronde stelt de gemeente Groningen een prijzengeld van in totaal € 30.000 excl. btw ter beschikking aan de deelnemers die niet als winnaar worden aangewezen, mits er een geldige inzending is gedaan. De jury bepaalt de verdeling van het prijzengeld over deze inzendingen. De gemeente wil de winnaar van de tweede ronde een vervolgopdracht verstrekken om de inzending uit te werken tot een architectonisch en technisch ontwerp. De verdere uitwerking van het voorlopig ontwerp geschiedt in nauwe samenwerking met en in opdracht van de uitvoerende partij(en).
Publicatie van de resultaten 21 juli
De inzendtermijn voor de tweede ronde sluit op 29 juni 2017. Op 21 juli maakt de gemeente de winnaar van de prijsvraag bekend en worden alle inzendingen, met uitzondering van bedrijfsgevoelige informatie, gepubliceerd op de webpagina van de prijsvraag. Ook wordt dan het juryrapport openbaar gemaakt. Dit rapport bevat een algemene interpretatie van de gehanteerde beoordelingscriteria en het verloop van de beoordeling.
Jury en technische commissie
De jury, onder voorzitterschap van wethouder Roeland van der Schaaf, bestaat verder uit Jeroen de Willigen, stadsbouwmeester van de gemeente Groningen en plaatsvervangend jurycvoorzitter, Jaap Evert Abrahamse, specialist historische stedenbouw bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Dolf Dobbelaar, zelfstandig architect, Kirsten Hannema, bouwkundig ingenieur, architectuurcriticus voor o.a. De Volkskrant en Guy Weizman, algemeen directeur NNT / club Guy&Roni.
De technische commissie bestaat uit Sikko Postma (voorzitter), Toine van Boheemen, Jelte IJszenga, David Inden en Harmen Postma.
Cilly Jansen (directeur Architectuur Lokaal) is secretaris van de jury; Stef Bogaerds (stedenbouwkundige, projectmedewerker Architectuur Lokaal) verricht ondersteunende werkzaamheden.
Reglement
Het reglement is opgesteld conform het Kompas bij Prijsvragen.
Meer informatie over de prijsvraag is hier te vinden.
>>Bron: Architectuur Lokaal
++
16 maart 2017
Op 10 maart kwamen zo'n honderd architecten bijeen aan het Ebbingekwartier in Groningen om zich te laten informeren over de Open Oproep Kunstwerf Groningen, die de gemeente op 17 februari heeft uitgeschreven.
De prijsvraag is gericht op nieuwe huisvesting voor vijf podiumgezelschappen, waaronder het Noord Nederlands Toneel (NNT) en Club Guy & Roni. Voorafgaand aan de bijeenkomst vond een rondleiding door het gebied plaats en werd ook de Machinefabriek bezocht waar het NNT en Club Guy & Roni nu is gevestigd. Hierna lichtte wethouder Roeland van der Schaaf het belang van de opgave in de bredere stedelijke context toe en zette Harmen Postma de stedenbouwkundige ontwikkelingen uiteen.
Het verslag van deze bijeenkomst en de presentaties zijn te vinden op de website van de prijsvraag. Vragen kunnen nog worden gesteld tot uiterlijk vrijdag 17 maart a.s. om 12 uur (middag). Registratie voor deelname sluit op donderdag 20 april 2017 om 12.00 uur (middag).
Bron: Architectuur Lokaal
Lees ook dit artikel.