Fieldlab | HvA

Content fieldlab 3D knitwear

Gepersonaliseerde gebreide kleding wordt al duizenden jaren handmatig door liefdevolle handen gemaakt uit een enkele draad. De komst van de breimachine in de 16e eeuw versnelde het breiproces, maar veranderde het productieprincipe in een cut & sew-proces. De digitale transformatie van de mode-industrie heeft nieuwe kansen gecreƫerd, maar hoe zou dat er fysiek uitzien? In dit Fieldlab wordt een Shima Seiki Whole Garment Knit-machine gebruikt om producten te maken die volledig 3D uit de machine komen.

Deze innovatieve technologie resulteert niet alleen in kledingproductie die leert van handwerkintensieve vaardigheden, maar opent ook de deuren voor nieuwe toepassingen zoals maatwerk, customisation en on-demand productie; waardoor het maakproces duurzamer, kleinschaliger en lokaler wordt. Deze technologische evolutie vereist de ontwikkeling van nieuwe ontwerp-, systeem- en programmeerkennis.

Het 3D Knitwear Fieldlab exploreert deze nieuwe mogelijkheden door vier projecten die zich zullen richten op gebieden als circulariteit, gezondheidszorg, atletiek en esthetiek. We kijken naar data- en ICT-systemen die nodig zijn om de persoon die de trui draagt te analyseren. We willen voorbeelden maken die de mogelijkheden, uitdagingen en kansen van deze innovatieve breitechnologie laten zien voor productontwikkeling in de creatieve industrie en voor toepassing op het lichaam.


Voor dit fieldlab wordt PPS-toeslag ingezet.

Meer toegekende PPS-projecten</a