STRP Festival 2021

STRP Festival: Vier dagen expositie, participatieve ervaringen, inspirerende lezingen en een educatief programma. Van 3 t/m 6 juni ervaar je deze online editie met als thema All of Us.

STRP vraagt zich af; hoe kunnen we het collectief beter dienen als individu? We hebben nieuwe vormen van verbinding nodig - wat zouden die kunnen zijn? En wat kunnen we leren van de collectiviteit van organismen, vogelzwermen en cellen?
We leven in een verdeelde wereld. Sociale media, opgezet met de belofte van verbinding, veroorzaken in plaats daarvan politieke bubbels en gevoelens van isolatie. Door de covid-crisis is menselijk contact vooral beperkt tot Zoom- en Teams-bijeenkomsten. En consumentisme geeft ons het gevoel van een wereld die geheel kan worden vormgegeven op basis van onze persoonlijke verlangens.

Tegelijkertijd zien we de laatste jaren een wedergeboorte van het collectief. Occupy, #metoo, Black Lives Matter en klimaatbeweging tonen de behoefte aan een visie op wat ons verenigt, in plaats van te focussen op wat ons uniek maakt.
Kijken naar onze verbinding met de natuurlijke wereld maakt het mogelijk om samen het menselijk perspectief te heroverwegen: door de mens niet langer het middelpunt van alles te maken. Door de wereld te beschouwen als een ecosysteem van gelijken kunnen we de rest van de wereld ook een plek geven in ons idee van ‘het collectief’.
We werken samen met kunstenaars, ontwerpers, ontwikkelaars en filosofen die geïnspireerd zijn door deze gedachten aan STRP Festival 2021. Zij gebruiken kunst, technologie en natuur als een bron van inspiratie.

Het festival
Het festival is dit jaar een combinatie van interactieve lezingen, workshops en educatie waarin het publiek in de dialoog kan meedoen, en een verzameling digitale kunstwerken, sommige met een participatief element.

We selecteerden 14 nieuwe en authentieke werken van internationale kunstenaars met expertise in onlinekunst die geïnspireerd zijn door ons thema All of Us. Deze digitaal vaardige kunstenaars begrijpen hoe ze moeten spelen met interactiviteit, kleuren, beweging, vorm en positie in een platte wereld. Je vindt er 3D-werelden, video-animaties, alternatieve realiteiten en projectvideo’s.
De expo is, zoals je van STRP gewend bent interactief, en dus niet alleen maar zitten en naar een scherm staren. We hebben digitale kunst die je juist vraagt weg te gaan bij je scherm en er is ook een digitale begeleide tour. Om met anderen samen te komen, is er ook een online bar!

De werken gaan van Danielle Brathwaite Shirley die je in haar 3D-wereld meeneemt naar de ervaringen zwarte transvrouwen, Tega Brain & Sam Lavigne die met bots digitale media uitdagen om klimaatissues te belichten tot Lundahl & Seitl. Zij laten je in je eentje in je huiskamer onderzoeken of je ook de nabijheid van anderen kunt ervaren zonder dat zij bij je zijn.

Line-up
Wij zijn trots op onze complete line-up met 8 werken door STRP geïnitieerd en gefinancierd;

Anouk Kruithof | Antoine Bertin | Boris Acket & Maarten Vos | Dalena Tran | Danielle Brathwaite Shirley | Disnovation.org | Iman Person | LaTurbo Avedon | Lawrence Lek | Liam Young | Lundahl & Seitl | Post-Neon | Tega Brain & Sam Lavigne | Zeno van den Broek

STRP Festival Opening - Distant Thoughts
Samen willen we kritische optimistische scenario's voor de toekomst verkennen. We hebben in de programmering vormen bedacht om ons publiek te activeren. De scenario's zijn vermakelijke en experimentele online evenementen met een audiowandeling, break-out-sessies, het stemmen door publiek en diepgaande discussies over de urgente onderwerpen van onze tijd. Elk STRP Scenario is een interactieve open dialoog met kunstenaars, ontwerpers, mediamakers, denkers en deelnemers.
De STRP Scenario’s behandelen vier onderwerpen die de uitdagingen en vragen van nu onderzoeken over de relatie tussen mensen, experimentele technologie, de samenleving en de toekomst, met als specifiek onderwerp collectiviteit. STRP werkte samen met co-curatoren Building Conversation, Antoine Bertin, Merlijn Twaalfhoven van de Turnclub en Cream on Chrome.

Programma
Donderdag 3 juni - Scenario # 11 Conversations on Collectivity
Vrijdag 4 juni - Scenario # 12 Rythmic Resonance
Zaterdag 5 juni - Scenario # 13 Becoming Time Rebels
Zondag 6 juni - Scenario # 14 Collectivize!

Meer info en schrijf je in via de STRP website!

Tags: