Expositie Nature

Er is hoop voor onze relatie met de natuur. De expositie ‘Nature – Cooper Hewitt Design Triennial co-organized by Cube design museum’ brengt 63 internationaal bekende designers samen. De baanbrekende projecten van deze designers tonen hoe zij samen met wetenschappers, ingenieurs, milieukundigen, academici en andere belanghebbenden werken aan innovatieve en veelbelovende oplossingen voor de actuele uitdagingen op het gebied van natuur en milieu. Van 10 mei 2019 tot en met 19 januari 2020 is de expositie ‘Nature’ zowel in Cube te Kerkrade, als in Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum te New York te zien.

De expositie ‘Nature’ is opgedeeld in zeven secties. Iedere sectie toont een andere wijze van (samen)werken met de natuur: Understand, Simulate, Salvage, Facilitate, Augment, Remediate en Nurture.

Understand toont projecten waarin designers wetenschappelijke kennis benutten om het begrip tussen mens en natuur te vergroten. Eén van de hoogtepunten in deze sectie is:
• Curiosity Cloud van het bekende, Oostenrijkse designduo Mischer’Traxler, een project dat biodiversiteit bejubelt, maar tegelijkertijd de kwetsbaarheid van de natuur aankaart. Het project is een installatie van gloeilampen, met in iedere lamp een handgemaakt insect. Als bezoekers zich door de installatie bewegen, fladderen de insecten.

Simulate laat zien hoe designers wetenschappelijke en technologische innovaties gebruiken om natuurlijke processen te kunnen simuleren. Een aansprekend voorbeeld hiervan is:
• Resurrecting the Sublime van Britse designer Alexandra Daisy Ginsberg in samenwerking met de Noorse geurkunstenaar Sissel Tolaas. Zij wekken uitgestorven bloemen weer tot leven door hun geur met DNA-extractie uit exemplaren van de bloemen te vangen. De uitgestorven bloemen zijn onderdeel van de collectie van de Harvard University Herbaria.

Salvage onderzoekt de manier waarop natuurlijke grondstoffen worden toegepast. Designers zoeken naar nieuwe toepassingen om de impact van gebruik van grondstoffen op de aarde te verminderen, bijvoorbeeld:
• Metamorphism van Nederlandse designer Shahar Livne, een onderzoeksproject waarin de designer zich een toekomst voorstelt waar we plastic, dat nu de oceanen en aarde vervuilt, zullen ontginnen als een nieuwe grondstof. Livne heeft afgedankt plastic en ander materiaal “gedolven” en hiermee het nieuwe materiaal Lithoplast gecreëerd.

In Facilitate gebruiken designers de dynamiek van de natuur om architectonische en andere objecten op biologische wijze te laten groeien, zoals bij:
• Het Bamboo Theater van de Chinese desiger Xu Tiantian. Een levende structuur geplaatst in een dorp op het platteland van China, waarin mens en natuur als partners samengaan, in plaats van menselijk gebruik van de natuur voor grondstoffen. De muren van het openluchttheater zijn gemaakt van levende bamboestengels, die door de inwoners van het dorp gebogen en geweven worden tot een gewelf.

De sectie Augment laat zien hoe designers de schoonheid van de natuur gebruiken om objecten, gebouwen en het menselijk lichaam te verfraaien. Een hoogtepunt in deze sectie is:
• Tranceflora, een serie kledingstukken van de Japanse designer en kunstenaar Sputniko! en fashion designer Masaya Kushino. Het duo heeft in samenwerking met wetenschappers en wevers werkzaam bij de 300 jaar oude Hosoo textielfabriek kleding gemaakt van transgeen oplichtend zijde. Dit zijde is gemaakt door het injecteren van de eitjes van de zijderups met het DNA van kwallen of koraal.

Remediate presenteert werk waarmee designers proberen de ecologische impact van de mens te stoppen of te vertragen, zoals:
• Het Infinity Burial Suit van Zuid-Koreaanse designer Jae Rhim Lee dat een duurzaam alternatief voor begraven is. Het pak van organisch katoen bevat biologisch afbreekbare materialen die helpen met het afbreken van in lijken aanwezige gifstoffen.

De projecten in Nurture ten slotte proberen het menselijk handelen weer in lijn te brengen met de natuur. Een voorbeeld van Nederlandse bodem is:
• Electric Life van Teresa van Dongen. Dit is de laatste versie van haar ‘levende lamp’, een lichtinstallatie die zijn energie haalt uit elektronen die worden afgescheiden door bacteriën.

Naast genoemde voorbeelden, maken nog 56 spraakmakende projecten van internationale topdesigners, waaronder Neri Oxman, Oron Catts en Mathieu Lehanneur, evenals andere gelauwerde Nederlandse designers (Klarenbeek & Dros, Atelier NL, Nienke Hoogvliet, Kirstie van Noort en Aliki van der Kruijs) deel uit van de expositie.

Kijk voor meer informatie op de website van het Cube design museum.

Foto: So Morimoto