Case

Lea

16 juli 2019

Waarom dit product?
Diverse groepen mensen met verminderde mobiliteit, onder wie ouderen, dementerenden, Parkinson- en revalidatiepatiënten, hebben ondersteuning nodig bij dagelijkse activiteiten. Het is een maatschappelijke wens om voor deze mensen de zorg zoveel mogelijk te organiseren in de eigen leefomgeving. Nieuwe technologieën zoals robotica kunnen hierbij een rol spelen. De creatieve industrie kan in ontwerpen technologische mogelijkheden verenigen met mensgerichte oplossingen. Daarom vroeg Robot Care Systems ontwerpbureau Spark design & innovation om hieraan mee te werken.

Ontwerpers zijn niet bang om buiten de gebaande paden te treden

Wat houdt het product in?
Zorgrobot Lea (Lean Empowering Assistant) ziet eruit als een rollator en ondersteunt bij het lopen en het dragen van de boodschappentas, maar biedt daarnaast ook actief zorg. De zorgrobot is uitgerust met veel sensoren en kan volledig autonoom door een ruimte navigeren, om bijvoorbeeld naar de gebruiker toe te rijden als ze ‘s avonds naar het toilet moet. Maar ook op sociaal vlak biedt Lea ondersteuning. Met behulp van kunstmatige intelligentie herinnert Lea de gebruiker er bijvoorbeeld aan dat het tijd is om weer in beweging te komen. Daarnaast geeft de zorgrobot ook tips over en helpt proactief bij een betere houding of de beste route, herinnert aan afspraken en bijvoorbeeld het innemen van medicijnen. Lea kan mensen zelfs helpen met dansen, door muziek af te spelen en tegelijkertijd rustig heen en weer te bewegen terwijl de gebruiker Lea vasthoudt.

Wat is de bijdrage van en aan de creatieve industrie?
Remi Veenman van Spark, projectleider van Lea: “Bij alles wat wij ontwikkelen staat de gebruiker centraal: wij zijn als het ware het geweten van de gebruiker. Tijdens het ontwerpproces van Lea hebben we voortdurend gesprekken gevoerd met de doelgroep en specialisten zodat we zo goed mogelijk weten waar zij behoefte aan hebben en wat hun wensen zijn. Dat kan zo simpel zijn als dat mensen het fijn vinden dat er een rem op de rollator zit, zodat ze de controle houden. Zo zijn we er ook achtergekomen dat het voor gebruikers vooral belangrijk is dat Lea toegankelijk en bescheiden overkomt, en dat de geavanceerde technologie die erin verwerkt is zo min mogelijk zichtbaar moet zijn. Daarnaast bleek ook dat Lea er aantrekkelijk uit moest zien, als een product dat mensen graag willen hebben, met een luxe uitstraling en van hoge kwaliteit.”




Spark heeft een brede tool-set aan ontwerpvaardigheden en methodieken om uit te putten, zodat ze per project kunnen bekijken welke aanpak geschikt is. Bij de ontwikkeling van Lea zijn in snel tempo verschillende prototypes gerealiseerd om deze vervolgens te testen met gebruikers. “We hebben Lea doorontwikkeld middels een flexibel iteratief proces van testen en toetsen, waarbij we voortdurend keken hoe mensen reageerden op Lea en hoe ze de prototypes gebruikten. Dit proces ligt in lijn met onze kernfilosofie ‘see-build-think’. Observeer, denk daar goed over na, bouw iets en ga dan weer observeren.” Daarnaast stond een integrale aanpak aan de basis van het project. Spark combineerde technologie, functionaliteit, ergonomie en de gebruiker op een creatieve manier in een innovatief product: Lea. “Doordat ontwerpers van nature heel nieuwsgierig zijn komen wij op innovaties waar andere mensen niet zo snel op zouden kunnen komen. We zijn niet bang om buiten de gebaande paden te exploreren om tot nieuwe slimme oplossingen te komen.”

Hoe nu verder?
Op dit moment is Lea te koop, maar de ontwikkeling gaat door. Door de zelflerende software, die ook wordt doorontwikkeld met gebruikers en verzorgers, kunnen op termijn - zonder dat het fysieke product hoeft te worden aangepast - steeds meer verschillende mensen worden geholpen.

Beelden: Spark design & innovation

Lea 2

Info

  • Titel: Zorgrobot Lea | Looptijd: 2014 – 2017 (onderzoek & ontwerp), sinds 2018 verkrijgbaar op de markt
  • Discipline: Productontwerp
  • Maatschappelijke uitdaging: Gezondheid en zorg
  • KEM-groepen: Gedrag en empowerment, Participatie en co-creatie
  • Projectpartners: Spark design & innovation, Robot Care Systems
  • Call: Supporting Independent Living for the Elderly Through Robotics (EU)