Case

FoodforCare

8 juli 2019

Waarom dit project?
Bij ziekenhuisopname is 25 tot 40 procent van de patiënten ondervoed. Dit brengt een groot risico op complicaties met zich mee. Een optimale inname van bepaalde voedingsstoffen kan zorgen voor een stabilisatie of verbetering van de toestand van patiënten. Daarnaast kan het eetgedrag en daarmee de algemene gezondheid van patiënten verbeteren door hen gezonder, aantrekkelijker en gepersonaliseerd voedsel aan te bieden.

Wat houdt het project in?
FoodforCare is een innovatieve voedingsformule voor zorginstellingen. Alle gerechten zijn speciaal ontwikkeld met verse en gezonde ingrediënten en bevatten belangrijke voedingsstoffen die voor de individuele patiënt en haar herstel belangrijk zijn. Patiënten krijgen gedurende de dag op vijf tot zeven momenten kleine, smaakvolle en verleidelijke gerechten aangeboden. De patiënt heeft daarbij per ronde de keuze uit minimaal drie verschillende gerechten.

Ik besloot het concept helemaal om te draaien en in te zetten op beleving

Idealiter vindt hierbij een gesprek plaats tussen patiënt en voedingsassistent, waarbij ze gezamenlijk komen tot een keuze voor een gerecht. De smaak, geur, voedingswaarden en portiegrootte zijn afgestemd op de behoefte van iedere patiënt. Per patiënt wordt ook rekening gehouden met persoonlijke voorkeur, specifieke diëten, consistentie en voedselallergieën. Het assortiment bestaat uit een breed aanbod verse gerechten: shakes, smoothies, salades, soepshots, snacks, desserts en een warme maaltijd in een pannetje. Het effect van het concept is wetenschappelijk aangetoond door arts-onderzoeker Dorian Dijxhoorn van het Radboudumc.

Wat is de bijdrage van en aan de creatieve industrie?
Food designer Annelies Hermsen werkte het concept concreet uit. “Als een soort vlieg op de muur ben ik eerst een aantal dagen op de afdeling geweest om goed rond te kijken en om te spreken met patiënten, dokters en voedingsassistenten. Waar lopen ze tegenaan? Het viel me al snel op dat als de kar met eten de gang in reed, er zich een lucht verspreidde waar zelfs een gezond persoon geen trek van zou krijgen. Als er dan ook nog een groot bord eten voor iemand werd neergezet, merkte ik dat sommige patiënten er als een berg tegenop zagen om dat op te moeten eten. Daarom wist ik al snel dat die hele kar eruit moest."




"Ik besloot het concept helemaal om te draaien en in te zetten op beleving en de esthetiek van het eten. Het voedsel moest er mooi en aantrekkelijk uitzien, maar natuurlijk ook lekker zijn en de juiste voedingsstoffen bevatten. Zo heb ik aan de formule zitten draaien, om de vaste patronen te doorbreken. Toen ik het eerste concept had ontwikkeld heeft het ziekenhuis een pilot-onderzoek uitgevoerd op basis van een nulmeting. Daar kwam uit dat de patiënten het nieuwe voedingsconcept substantieel meer waardeerden dan de reguliere maaltijden. Op basis van die resultaten hebben we het concept verder doorontwikkeld.”

Hoe nu verder?
Het FoodforCare-concept wordt voortdurend doorontwikkeld, bijvoorbeeld om het gehalte aan eiwitten te optimaliseren en om dierlijke eiwitten te vervangen door plantaardige. Op dit moment maken, naast het Radboudumc, verschillende zorginstellingen gebruik van het concept, zoals een revalidatiekliniek en een zorghotel - met als doel om het eetgedrag en daarmee de algehele gezondheid van hun patiënten te verbeteren.

foodforcare

Info