Virtual Humans

Embodied conversational agents (ECA's) zijn geanimeerde karakters die menselijke communicatie nabootsen. De behoefte aan ECA's neemt snel toe op verschillende gebieden, variërend van patiëntassistenten in de gezondheidszorg, trainers in onderhoud of logistiek, tot intelligente begeleidingssystemen in het onderwijs en levenslang leren.

Ondanks het feit dat veel onderzoeken de overdracht van menselijke kenmerken in mensachtige ECA's aantonen, zien de meeste ECA's er in het beste geval cartoonachtig uit en in het slechtste geval griezelig. Interessant is dat het een negatief (in plaats van steeds positiever) emotioneel effect oplevert wanneer mensen omgaan met een ECA.

Het project
Het voorgestelde project combineert fundamenteel onderzoek, industrieel onderzoek en experimenteel onderzoek. State-of-the-art digitale mensen zullen worden ontwikkeld en geëvalueerd om een aantal fundamentele onderzoeksvragen en de inzet van technologieën te beantwoorden.

Tijdens het project worden twee individuen uitgebreid ingescand, een man en een vrouw. Alle stappen in het proces worden geregistreerd voor analysedoeleinden om te leren waar tijd- en kostenefficiëntievoordelen kunnen worden behaald. Ook in het scanproces zal de focus liggen op de lichtsituatie, aangezien gepolariseerde lichtbronnen bijvoorbeeld essentieel zijn om de meest neutrale resultaten te krijgen.

Het project past in de Kennis- en Innovatieagenda voor de createive industrie 2020-2023 door de mogelijkheden te verkennen om hyperrealistische belichaamde agenten te bouwen, nieuwe en kosteneffectieve kansen voor de creatieve industrie te ontwikkelen, waarbij kunst, kunstmatige intelligentie, virtual reality en experimentele psychologie worden gecombineerd.

Projectbudget €670.779,- waarbij €540.410,- PPS-toeslag wordt ingezet.


Meer toegekende PPS-projecten

Tags: