The social network for the real world

OnLive

Binnen het Onlive project werd door TNO in samenwerking met onder meer RS New Media Concepts onderzoek gedaan naar nieuwe communicatie voor mensen over de hele wereld. Het Onlive project legt de focus op lokale verbinding van mensen die dicht bij zijn in de fysieke omgeving. Het combineert de mobiele ervaring en nieuwe Bluetooth technologieën. Onlive wordt uiteindelijk een platform dat kan worden gebruikt om allerlei soorten diensten aan eindgebruikers te leveren.

Hoe ziet Onlive eruit?
Voor de eindgebruiker is Onlive een app die ze op hun smartphone installeren. Een app die zich erg bewust is van zijn omgeving. Wanneer de gebruiker de app opent, ziet de gebruiker de groepen waar hij of zij deel van uitmaakt. In tegenstelling tot apps zoals WhatsApp, hoeft de gebruiker niet te worden uitgenodigd voor een groep of om handmatig lid te worden van een groep. Met Onlive wordt de gebruiker automatisch toegevoegd aan groepen die relevant zijn voor de gebruiker en verwijderd uit groepen die niet langer relevant zijn. Er kunnen meerdere groepen tegelijkertijd zijn.

De soorten groepen hangen af van wat er rondom de gebruiker gebeurt

Hoe ziet dit er in de praktijk uit?
De gebruiker bevindt zich automatisch in een groep met alle mensen in dezelfde kamer. Als de gebruiker bij een concert is, bevindt hij of zij zich automatisch in een groep met alle mensen bij dat concert. Wanneer de gebruiker in een stad is, maakt hij automatisch deel uit van de groep voor die stad. De soorten groepen hangen af van wat er rondom de gebruiker gebeurt. Om te bepalen in welke groepen de gebruiker zou moeten zijn, worden allerlei
sensoren op de smartphone gebruikt: GPS, Bluetooth, Wifi, de microfoon en in de toekomst misschien meer.

Het project
In ditPPS-onderzoeksproject ligt de nadruk op de onderzoeksvragen met betrekking tot de realisatie van v1.0 van de Onlive-routekaart. Het doel van dit project is daarmee het in nauwe samenwerking met de markt onderzoeken van de technologische componenten de nodig zijn voor v1.0 van het platform.

Technische componenten van de v1.0 versie van Onlive bestaan uit de dynamische vorming van groepen en het creëren van waarde door toevoegende plug-ins. Big data, sensoring en hybride netwerken spelen hierbij een belangrijke rol. Er moeten verschillende soorten nieuwe technologieën worden gehanteerd en geïntegreerd om een veilig en schaalbaar platform te creëren
waarmee we de bedrijfspropositie kunnen realiseren.

De totale projectkosten voor dit project zijn begroot op € 310.000,- waarvan een PPS-Toeslag van € 155.000,-. Het project is in 2019 afgerond.


Meer toegekende PPS-projecten

Tags: