AFGEROND

KLM x TU Delft

15 maart 2017

KLM en TU Delft hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend onder de naam 'Design Doing at Royal Dutch Airlines'. Doel van de samenwerking is om nieuwe producten te ontwikkelen en bestaande KLM-processen te optimaliseren in een live operationele KLM-omgeving, dus met echte passagiers op een echte luchthaven en in echte vliegtuigen. Hiermee zet KLM fors in op toepassing van Design Thinking.

De ondertekening van de samenwerking vond plaats tijdens de Passenger Terminal Expo in de Amsterdam RAI, en werd bekrachtigd door de voorzitter van het College van Bestuur TU Delft Tim van der Hagen en KLM COO René de Groot.

Design Doing
De faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft en KLM werken al langere tijd samen om onder andere de customer experience bij KLM te optimaliseren. De TU Delft biedt en ontwikkelt kennis op het gebied van strategisch design. Tegelijk biedt KLM de optimale testomgeving in haar dagelijkse operatie. Binnen deze unieke werkwijze worden lessen uit de ontwerpwereld, ook wel ‘Design Thinking’ genoemd, gebruikt om de strategie van een organisatie uit te voeren. Om de samenwerking tussen de TU Delft en KLM voor een langere periode formeel te bekrachtigen, is het samenwerkingsverband Design Doing opgezet. Twee aan de TU Delft verbonden promovendi gaan samen met studenten aan het werk om Design-beginselen toe te passen in de dagelijkse operatie van KLM.

“Het is fantastisch om een sterke wetenschappelijke partner als de TU Delft aan onze zijde te hebben die ons kan helpen om te innoveren en ons leert om zelf op grote schaal Design Thinking toe te passen. Dankzij deze samenwerking kunnen we onze passagiers in de toekomst nog betere service en comfort bieden” aldus Rene de Groot, COO KLM.

Voorzitter van het College van Bestuur TU Delft, Tim van der Hagen: “De samenwerking met KLM biedt interessante onderzoeksprojecten voor onderzoekers en studenten van de TU Delft. Een mooie kans om kennis op het gebied van strategisch design te ontwikkelen en toe te passen in de praktijk van een grote luchtvaartmaatschappij”.

CLICKNL-directeur Bart Ahsmann: “In de complexiteit van de hedendaagse systemen biedt de designaanpak uitzicht. Tegelijkertijd loopt de creatieve industrie tegen de grenzen van de eigen kennisbasis aan. Daarom is het noodzaak om te investeren in de eigen R&D-basis. De samenwerking tussen KLM en TU Delft is een fantastisch voorbeeld van een publiek-private samenwerking voor de creatieve industrie en R&D”.

KLM X
Binnen de samenwerking wordt gebruik gemaakt van de ‘KLM X’ aanpak waarbij nieuwe producten of processen in een real ‘Live’ situatie worden getest en geoptimaliseerd, dus met echte passagiers op een echte luchthaven en in echte vliegtuigen en niet in een laboratorium setting. Dit is een primeur voor de luchtvaartindustrie, waarin het vaak jaren duurt voordat nieuwe producten de klant bereiken. KLM X omvat op dit moment X-gates en X-flights en wordt in 2017 fors uitgebreid.

Topsector Creatieve Industrie
Omdat het uniek is dat een bedrijf in de luchtvaart zo groots inzet op Design wordt de samenwerking tussen KLM en TU Delft actief gesteund door de topsector Creatieve Industrie, door middel van een PPS-toeslag Onderzoek en Innovatie vanuit CLICKNL: het topconsortium kennis en innovatie van de creatieve industrie van Nederland. De topsector Creatieve Industrie is een van de negen sectoren uit het topsectorenbeleid van het ministerie van Economische Zaken, wat erop gericht is de Nederlandse economie op een duurzame manier te stimuleren door te innoveren.

Meer informatie
Meer weten over deze samenwerking? Neem dan contact op met de persvoorlichters:
TU Delft: Wendy Dallinga, w.m.dallinga@tudelft.nl, +31 (0)15 2787538
KLM: Koen van Zijl, koen.van-zijl@klm.com, +31 (0)6 20417895


Afgerond

Dit project is ondertussen afgerond:

"De uitkomst van dit project is tweeërlei:

  1. het proefschrift van Barend Klitsie, overcoming the valey of death, dat kan gevonden worden op de repository van de Technische Universiteit Delft.
    Het proefschrift beschrijft een methode om het klassieke probleem dat een innovatie wordt gerealiseerd in een innovatie of development afdeling, maar vervolgens niet wordt overgenomen door de operationele afdelingen. De innovatie blijft als het ware steken in de 'valey of death'. Door de methode wordt een brug geslagen tussen de ontwikkelende afdelingen en de gebruikers van de innovaties.
  2. Een 'Design Doing' werkwijze die grote, corporate organisaties in staat stelt om een design benadering in de dagelijkse praktijk toe te passen. Het betreft dan situaties waarin problemen worden opgelost of uitdagingen (en innovaties) worden vertaald in een aanpak of een strategie. Deze werkwijze is binnen KLM uitgerold (300 medewerkers mee in aanraking gekomen) en vervolgens overgedragen aan de markt.

Met deze twee uitkomsten zijn de doelstellingen van het project gehaald.
De kennis is gedissemineerd middels papers, het proefschrift, lezingen en bijdragen aan congressen, waaronder de Dutch Design Week. Onder andere door de aanwezigheid op de DDW zijn netwerken in het mobility bereik (waaronder de Embassy) gelegd en zijn de resultaten aan deze netwerken doorgegeven.

We denken dat beide resultaten een belangrijker bijdrage leveren aan het maatschappelijke belang om innovaties ook daadwerkelijk in de operationele omgeving ingevoerd te krijgen. Daarmee leidt een investering in een ontwikkeling ook daadwerkelijk tot een return in investment."