FIT: zelfstandig met dementie

Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers zijn veel hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen om zelfstandig thuis te blijven wonen. Het blijkt echter nog moeilijk om te kiezen welke ondersteuning in welke situatie goede resultaten oplevert en hoe passende pakketten kunnen worden samengesteld bij verschillende situaties. De consortiumpartners van FIT hebben de hulpmiddelen in kaart gebracht en onderzocht hoe een betere afstemming gemaakt kan worden op de vragen naar ondersteuning door mensen die geconfronteerd worden met dementie.

Eerste projectresultaten: De mens zien bij dementie
In het boekje ‘De mens zien bij dementie’ staat beschreven welke typen behoeften mensen met dementie kunnen hebben als het gaat om ondersteuning bij thuis wonen. Belangrijk hierbij is de conclusie dat mensen met dementie vaak niet op het idee komen dat ze wensen kunnen hebben, zij hebben hulp nodig om de vraag naar boven te halen. In het onderzoek bleek het vaak de mantelzorger te zijn die optreedt als ‘vraagvertaler’. De publicatie is hier te downloaden.

Reultaat: FIT Keuzehulp
Mensen die te maken krijgen met dementie willen vaak zo lang en prettig mogelijk thuis blijven wonen. Ook de overheid stuurt aan op een samenleving waar mensen oud kunnen worden in hun vertrouwde omgeving. Er is steeds meer (technologische) ondersteuning beschikbaar om langer thuis wonen mogelijk te maken. Voor de persoon met dementie, mantelzorger en zorgverlener is het echter moeilijk om te kiezen welke ondersteuning in welke situatie goede resultaten geeft en om een ondersteuningspakket op maat te bepalen. Dit pakt FIT aan door behoeften en aanbod in kaart te brengen en door middel van een keuzehulp een passend, persoonlijk pakket aan oplossingen samen te stellen. Kijk voor het resultaat op de FIT-keuzehulpsite.

Aanpak
Kennis en onderzoeksmethoden uit de creatieve industrie en de sociale en medische wetenschappen worden samengebracht en leiden tot verrassende nieuwe aanpakken. Mensen met dementie staan daarbij centraal en zijn betrokken in alle fasen van het project. Zij brengen hun ervaringen in en testen de gevonden oplossingen. De betrokkenheid van bedrijven uit de creatieve industrie zorgt ervoor dat de huidige producten en diensten worden verbeterd en er nieuwe product/dienst combinaties en samenwerkingen ontstaan voor betere oplossingen. De samenwerking met de regio Gooi en Vechtstreek maakt het mogelijk om op maat geselecteerde ondersteuning ook daadwerkelijk te leveren en te testen bij mensen met dementie. De ervaringen die in dit cross-over onderzoek tussen creatieve industrie en zorg zijn opgedaan zijn beschreven in Zorg voor Ontwerp in de Zorg. Download de publicatie.

Activiteiten FIT

  • Onderzoeken welke ondersteuning mensen met dementie zelf belangrijk vinden om thuis te kunnen wonen en dit weergeven in patient journeys.
  • Inventariseren en categoriseren van het aanbod aan hulpmiddelen.
  • Een methode ontwikkelen om producten en diensten te waarderen op hun “passendheid” bij gedrag, fase en situatie en op hun impact om hen daadwerkelijk langer thuis te kunnen laten wonen.
  • Onderzoeken hoe gepersonaliseerde pakketten van producten en diensten kunnen worden aangeboden via gemeenten en zorginstellingen.
  • Informeren en trainen van professionals van de deelnemende zorginstellingen.
  • Ontwerpprincipes en -richtlijnen beschrijven voor producten en diensten die effectief mensen met dementie in staat stellen langer thuis te wonen.
  • Ontwerpaanbevelingen opstellen voor platforms die als intermediair kunnen dienen.
  • Meer informatie is te vinden op de website van het project.

Consortium Partners
FIT is voortgekomen uit Create Health: een crossover programma waarin de Topsectoren Creatieve Industrie en Life Sciences & Health samen werken aan innovatie. Uit de samenwerking kwam in 2015 de call "Langer zelfstandig met dementie" voort, waaruit FIT is geselecteerd als een van de twee zogeheten cross-over projecten.

logo's partners FIT