Hanzehogeschool Groningen

Experiment Maatschappelijk verdienvermogen voor Studentenwelzijn met Citizen Science

In Nederland treft depressie bijna 20% van alle volwassenen en kost op jaarbasis 1,6 miljard euro in zorgkosten, en nog eens 1,8 miljard euro in verzuimkosten (RIVM, 2018). Studenten maken onderdeel uit van de hierboven geschetste brede trend: een recent uitgevoerde landelijk studie onder Nederlandse studenten liet zien dat 51% angst- en depressiesyptomen ervaart (Dopmeijer et al., 2021). Ook blijkt dat 34,6% een verhoogde kans op burn-out heeft (Boer de, 2016).

De klassieke benadering
Preventieve gezondheidsaanpakken worden vaak top-down en buiten de eigen context van eindgebruikers ingericht terwijl onderzoek aantoont dat de impact van dergelijke interventies miniem zijn (Greenhalgh & Papoutsi, 2018). Verklaring hiervoor is dat onderzoeks-projecten vooraf beschreven worden door een groep (wetenschaps-)experts, die niet noodzakelijkerwijs inzicht in de leefwereld van de eindgebruikers hebben. Deze aanpak is weinig sensitief voor specifieke contexten, die bovendien constant in verandering zijn. Daarnaast worden eigenaarschap en leercapaciteit bij de eindgebruikers zelf weinig tot niet benut (d.w.z. de beoogde doelgroep/burgers).

Het project
In Groningen is een experimenteel project met de Citizen Science ecosysteem-aanpak gestart. In een collectieve inspanning met betrokken studenten komen tot bruikbare, op eigen context afgestemde effectieve interventies ter verbetering van psychosociaal en fysiek welzijn van hbo-studenten. Dit ecosysteem bestaat uitHanzehogeschool studenten, docent-onderzoekers van de Hanzehogeschool en een praktijkpartner(VitaalNed) die actief zijn op dit interdisciplinaire thema, en de Gemeente Groningen. Deze partners willen samenwerken (co-creëren) in de uitvoering van het experiment, maar ook in de ontwikkeling van een businesscase en de potentiële duurzame doorwerking van het experiment.

Er wordt €49.934,- als PPS-programmatoeslag ingezet.

Tags: