2018: De projecten van fieldlab UPPS

18 december 2018

Het Fieldlab UPPS is van start gegaan met een aantal bijzondere projecten die de brede problematiek rondom het ontwerpen, produceren en het aan de klant tonen en verkopen van Ultra Personalised Products & Services aanpakken. Samen met bedrijven gaat Fieldlab UPPS aan diverse projecten werken, die zijn voortgekomen uit de eerste call.

Enkel-Voet-Orthese op maat
Het Centrum Orthopedie gaat op basis van een parametrisch ontwerp een gepersonaliseerde Enkel-Voet-Orthese 3D-printen aan de hand van 3D-maten van de gebruiker. Op basis van scans van 20 proefpersonen wordt het ontwerp ontwikkeld en getest.

Optimalisatie schermhandschoen
Om de vereiste bescherming te bieden moet de modulair opgebouwde crossguard schermhandschoen, die bestaat uit 40 onderdelen, optimaal aansluiten bij de afmetingen van de hand. Wat zijn de kritische maten die een gebruiker moet doorgeven aan het bedrijf om de handschoen te krijgen die hij past?

Gepersonaliseerde handvatten
Handvatten van rollators krijgen een complexe combinatie van krachten en momenten te verwerken, waardoor het moeilijk is te voorspellen welke kant een gebruiker op wil lopen. Robot Care Systems gaat onderzoeken of de functionaliteit van de handvatten door betere afstemming op de hand van de gebruiker en met nieuwe 3D-geprinte materiaalcombinaties verbeterd kan worden.

Customer Journey voor op maat gebreide truien voor Personalised Knitwear
In dit project wordt uitgezocht hoe een klant vanuit huis het beste het proces kan doorlopen van maatnemen, het samenstellen van een gepersonaliseerde en op maat gebreide trui naar het nemen van de aankoopbeslissing. Gaat de klant thuis een DIY-scan maken of wordt het toch een meetlint? En hoe laat je de klant zien dat het op maat gebreide kledingstuk als gegoten zit? De flow wordt geƫvalueerd met twintig op maat gebreide producten.

Visualiseren van op maat gebreide truien
Met STRIKKS wordt gewerkt aan een technische oplossing om klanten te meten in de winkel, voor het verkrijgen van de lichaamsmaten in 3D. Daarna kan de klant een kledingstuk (knitwear) vormgeven, het resultaat op zichzelf zien en een goed beeld krijgen van hoe goed het past. Het systeem moet de klant het vertrouwen geven om dit gepersonaliseerde design te bestellen.

Voorspellen van lichaamsvervormingen
Mododata wil de pasvorm van een broek in verschillende houdingen kunnen voorspellen en gaat daarom onderzoeken of het mogelijk is om vanuit een statische 3D-scan de vervormingen van het menselijk lichaam te voorspellen tijdens het aannemen van verschillende houdingen en bewegingen.

Veiligheid en comfort
Samen met Geosatis wordt gewerkt aan het evalueren van maatsystemen waarmee met een minimaal aantal maten voor enkelbanden voor gevangenen een maximale mate van veiligheid en comfort wordt gerealiseerd.

Naar verwachting worden in het voorjaar van 2019 tussenresultaten van de verschillende projecten gepresenteerd.

Illustratie: project Personalised Knitwear