De nieuwste projecten van fieldlab UPPS

Het Fieldlab UPPS werkt al sinds 2018 aan verscheidene projecten met betrokken partners. Na het presenteren van de resultaten van de eerste call in 2019 zijn de projecten van de tweede call inmiddels in volle vaart. Ook deze projecten richten zich op de uitdagingen rondom het ontwerpen, produceren en het aan de klant tonen en verkopen van Ultra Personalised Products & Services. We zetten ze hieronder op een rij:

UPPS - maatbrillen

Maatbrillen voor speciale gebruikers

Made4Eyes B.V. (M4E) zet zich in om brillen op maat te maken m.b.v. 3D scan en 3D print technologie. Begin 2019 lanceerde M4E het merk Maat!, gericht op mensen die geen standaard gezichtsvorm hebben. Na anderhalf jaar blijkt dat er op twee gebieden verbetering moet komen. Door het Fieldlab en M4E werden de mogelijkheden van een instant-3D scanner onderzocht. Ook blijkt de fitting van de brilpootjes niet altijd juist bij sterk afwijkende hoofdvormen. Fieldlab UPPS gaat bijdragen aan de personalisatie van de brilpootjes.

upps-maatpakken

Maatpakken van 3D scans

Samen met Fieldlab UPPS wil maatpakkenleverancier The Makers onderzoeken of het afnemen van lichaamsmaten m.b.v. 3D bodyscans de inzet van pasjasjes en het handmatig opnemen van maten kan vervangen om hiermee het meetproces van maatpakken te versnellen en eventueel aanpassingen achteraf te voorkomen.

Upps-polsbrace keeper

Polsbrace voor professionele keepers

In samenwerking met professionele keeper Norbert Alblas (NEC), gaat het Fieldlab zich richten op het personaliseren van een polsbrace voor professionele keepers. Hierin wordt onderzocht hoe de mobilisatie van de pols moet worden ondersteund en hoe dit gedragen kan worden in combinatie met handschoenen. Ook wordt gekeken naar personalisatie in combinatie met verschillende blessures.

UPPS-lingerie

Digitale blendshape voor lingerie ontwerp

Samen met het mode- en innovatiebedrijf HYPERcurve Studio, gevestigd in Brussel, gaat Fieldlab UPPS onderzoek doen naar toekomstperspectieven van het lingerie ontwerpproces. Met behulp van de nieuwste 3D scanning technieken wordt gewerkt aan een innovatieve tool om op een slimmere en snellere manier tot perfecte virtuele pasvormen te komen.

upps-enkelbanden

Slim maatsysteem voor enkelbanden

Samen met GEOSATIS wordt gewerkt aan het ontwerpen en evalueren van een maatsysteem voor enkelbanden voor gevangenen waarmee met een minimaal aantal maten een maximale mate van veiligheid en comfort wordt gerealiseerd.

Fieldlab Upps

Kinderbeademingsmaskers voor de Intensive Care

In samenwerking met Amsterdam UMC gaat het Fieldlab zich inzetten om het ontwerp van beademingsmaskers voor kinderen te verbeteren, door middel van personalisatie. Het gebruik van 3D scans ten behoeve van personalisatie van het masker zal worden onderzocht. Maar ook aspecten van gebruik, materiaal en productiemethode zullen worden meegenomen.

upps-Splint-ring-3

Splint ring

Bestaande splint ringen zijn vaak erg opvallend en veel mensen willen niet met hun medische problemen te koop lopen. Vandaar dat Anna Ruiter een serie splintringen heeft ontworpen die er uit zien als sieraden. De huidige ring, die dienst doet als vingerspalk, is ontworpen voor één maat, maar het doel is de splint ring makkelijk te kunnen aanpassen aan elke individuele gebruiker en tevens het draagcomfort te verhogen. Het opmeten, het creëren van een parametrisch ontwerp en de productiemethode zijn centraal in dit onderzoek met Fieldlab.

Bekijk een nog uitgebreidere omschrijving van de afgeronde projecten op de website van Fieldlab UPPS