NIEUWS

Whitepaper: Living Labs

Met trots presenteren we een splinternieuwe whitepaper die ingaat op de term 'living labs' en hoe je deze kunt evalueren. Living labs zijn ingewikkelde samenwerkingsverbanden met meerdere stakeholders, die als doel hebben om innovatie te bevorderen. Een living lab kun je zien als experimenteerruimte. Denk bijvoorbeeld aan een omgeving waarin de witte jas vervangen is door de gewone mens die innovaties in de ‘echte’ wereld test en verbetert. Een levensechte setting waarin verschillende partijen gezamenlijk werken aan een innovatieve oplossing. Binnen living labs wordt vaak een ontwerpgestuurde en gebruikersgerichte methodologie toegepast.

Omdat living labs anders functioneren dan de ‘doorsnee’ organisatie, schieten gebruikelijke managementtools tekort om de structuren en activiteiten ervan te evalueren. Er zijn wel enkele methoden en hulpmiddelen die rekening houden met speciale kenmerken en doelen van living labs, maar die maken vaak onderdeel uit van uitgebreide, moeilijk te ontleden onderzoeksrapporten. Om dit soort evaluatietools en -methoden toegankelijker te maken, zetten we er in deze paper zeven op een rij. Deze zijn opgedeeld in drie categorieën:

  • Evaluatietools en -methoden die ingaan op de organisatie
    Te weten: ENoLL 20 Indicators, SISCODE Self-assessment en SCIROCCO Exchange Tool
  • Evaluatietools en -methoden die ingaan op het proces
    Te weten: FormIT en Living Lab Markers
  • Evaluatietools en -methoden die ingaan op de regionale impact
    Te weten: CheRRIes ‘Monitoring and Evaluation Tool’ en de TALIA ‘Indicator for Benchmarking Service for Regions’

In elk deel introduceren we de verschillende tools, bespreken we wat er precies mee wordt gemeten, wie ze gebruiken en ook hoe dat moet.

Tags: