Overhandiging programmavoorstel PONT

Op 10 juli 2023 was het dan zo ver! Het programmavoorstel om de impact van de ontwerpende aanpak op maatschappelijke opgaven te vergroten is overhandigd aan staatssecretaris Gunay Uslu. Het programma slaat een brug tussen ontwerpers en publieke organisaties, en is gebaseerd op een lerend en reflectief studiomodel.

Dit programmavoorstel is zelf ook via een ontwerpende aanpak ontwikkeld. Ruim zeshonderd professionals uit zowel het ontwerpende als de publieke sector zijn betrokken bij dit proces. Via dialoogsessies, interviews, onderzoeken en analyses werd duidelijk dat het programma zich:

  • moet richten op het verder professionaliseren en emanciperen van de creatieve sector
  • moet zorgen voor meer ruimte voor de ontwerpende aanpak in het publieke domein

De analyse en het voorstel voor het programma, PONT, de Publieke Ontwerppraktijk is te vinden op de website.

Ondersteunende onderzoeken
Het programmavoorstel is onder meer gestoeld op een drietal onderzoeken: een onderzoek naar de definitie van de ontwerpende aanpak door Thomas van Arkel en Nynke Tromp, een onderzoek naar andere Nederlandse programma’s ter stimulering van de ontwerpsector door Jörgen Karskens en Martijn de Waal en een onderzoek naar ondersteuning van ontwerp in het buitenland door Anja Köppchen en Wina Smeenk. De resultaten van deze onderzoeken zijn vertaald naar drie interessante longreads die terug te vinden zijn op de website.

Save the date: Lancering op 23 oktober
Bij deze willen we ook van de gelegenheid gebruik maken om je uit te nodigen voor de lancering van het programma op 23 oktober tijdens de Dutch Design Week door staatssecretaris Gunay Uslu. Verdere informatie over deze dag volgt nog, maar zet het alvast in je agenda.

Tags: