Open Call Urban Transformation Capacities

De transnationale call urban transformation capacities van JPI Urban Europe is gericht op internationale consortia van onderzoekers en maatschappelijke partijen. Regieorgaan SIA stelt € 300.000 beschikbaar voor deelname van hogescholen. Deadline voor vooraanmeldingen is 15 april 2021. Volledige aanvragen moeten 23 september 2021 binnen zijn.

In het nieuwe programma Urban Transformation Capacities (ENUTC) hebben 14 Europese landen, waaronder Nederland, samen met de Europese Commissie een budget van ruim € 18 miljoen beschikbaar gesteld om transnationale projecten te financieren.

Doordat onderzoekers uit verschillende landen samenwerken aan dezelfde projecten, ontstaat internationale kennisuitwisseling. Dit draagt bij aan oplossingen voor mondiale en nationale maatschappelijke opgaven en bevordert innovatie.

Vanuit Nederland doen NWO en Regieorgaan SIA mee aan het programma. Voor de aankomende call stelt NWO € 900.000 beschikbaar voor projectdeelname van Nederlandse universiteiten, Regieorgaan SIA € 300.000 euro voor deelname van Nederlandse hogescholen.

De voertaal van het programma en de call is Engels.

Cross-sectoraal en transdisciplinair
Het programma beoogt een cross-sectorale en transdisciplinaire aanpak. Dat wil zeggen dat deelnemende consortia bestaan uit onderzoekers en maatschappelijke partijen die samenwerken met de publieke en/of private sector. Het consortium zet daarbij verschillende relevante disciplines in. Zowel fundamenteel, toegepast als praktijkgericht onderzoek kan deel uitmaken van het project.

Internationale netwerkvorming
Voor hogescholen die zich richten op duurzame stedelijke ontwikkeling is dit programma een uitgelezen kans om hun netwerk te verbreden en verdiepen. Internationale netwerkvorming draagt bij aan de kwaliteit en doorwerking van praktijkgericht onderzoek. Deelname aan dit programma biedt daarnaast kansen voor hogescholen om ook in de toekomst voorstellen in te dienen bij andere Europese programma’s.

Onderwerpen van onderzoek
Onderzoeksprojecten gefinancierd vanuit ENUTC zijn gerelateerd aan 3 hoofdonderwerpen. Deze onderwerpen raken een breed aantal uitdagingen op het gebied van stedelijke transformatie.

  • Urban circulair economies
  • Community-based developments and urban innovation ecosystems
  • Robust and resilient urban infrastructure and built environment

Webinars
In februari en maart vinden 2 internationale webinars plaats.

Financiering aanvragen
JPI Urban Europe voert deze call uit. Alle informatie over deze call, waaronder de call for proposals, vind je op de website van JPI Urban Europe. De deadline voor vooraanmeldingen is 15 april 2021. Volledige aanvragen moeten op 23 september 2021 binnen zijn.


Bron: Regieorgaan SIA

Tags: