Open call: SPRONG ronde 1

SPRONG stimuleert de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen die de potentie hebben om binnen 8 jaar uit te groeien tot krachtige SPRONG-groep. Een SPRONG-groep bestaat uit een samenwerking tussen (minimaal) 2 hogescholen en praktijkpartners, zoals bedrijven uit de beroepspraktijk (bijvoorbeeld mkb), publieke instellingen en overheden. Krachtige SPRONG-groepen hebben een brede doorwerking naar de kwaliteit van het onderzoek van de betrokken hogescholen.

Bevorderen profilering en positionering onderzoeksgroepen
De samenwerking tussen hogescholen in SPRONG-groepen leidt ertoe dat ieders kennis bijdraagt aan de ontwikkeling van meer generieke kennis rond actuele, maatschappelijke vraagstukken. Dit bevordert de profilering en positionering van de onderzoeksgroep(en).

Goede samenwerking en afstemming voorkomt bovendien dat niet overal het wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden. De hogescholen kunnen van elkaars werkwijze leren, bijvoorbeeld op het gebied van datamanagement, kwaliteitszorg of de verbinding van onderzoek en onderwijs.

Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid
SPRONG is erop gericht de positie van praktijkgericht onderzoek van hogescholen te versterken. De hogescholen bevinden zich daarmee in het (inter)nationale speelveld waarin diverse partijen kennis genereren en toepassen. Op deze manier stelt SPRONG hogescholen in staat om met hun praktijkgerichte onderzoek een significante bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken binnen het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid. De regeling is dan ook onderdeel van onze inzet in het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid.

Voor SPRONG ronde 3 is de context het Missiegedreven Innovatiebeleid. Het Missiegedreven Innovatiebeleid bestaat vanaf 2024 uit 8 Kennis en Innovatie Agenda's (KIA's):

  • Klimaat en Energie
  • Circulaire Economie
  • Landbouw, Water, Voedsel
  • Gezondheid en Zorg
  • Veiligheid
  • Sleuteltechnologieën
  • Digitalisering
  • Maatschappelijk Verdienvermogen

Openstaande ronde
Sluitingsdatum uiterlijk 9 april 2024

Lees meer

Tags: