Open call

Open Call NWA Gezondheidsverschillen

Hoe kan het gezondheidspotentieel van mensen in een lagere sociaaleconomische positie beter worden aangesproken en benut? Een belangrijk onderwerp, want hoewel de gemiddelde levensverwachting in Nederland is gestegen en mensen langer gezond blijven, kampen mensen met een lage sociaaleconomische positie met relatief grote gezondheidsachterstanden; de zogeheten ‘sociaaleconomische gezondheidsverschillen’. De ambitie van dit nieuwe programma van de NWA is te komen tot een aanpak om de gezondheid van mensen met een lagere sociaaleconomische positie in de samenleving duurzaam verbeteren. Stuur je vooraanmelding voor 13 april 2021 op!

Waarvoor?
Andere kennis is nodig om de gezondheid van mensen in een lagere sociaaleconomische positie te begrijpen en te verbeteren. Drie belangrijke aspecten zijn daarbij noodzakelijk:

  • Denken en handelen vanuit een systeembenadering: de gezondheid van verschillende bevolkingsgroepen moet worden begrepen als de uitkomst van complexe, samenhangende en interacterende dynamieken, op verschillende schalen en verschillende tijdsvakken.
  • Aansluiten bij actorperspectief: onderzoek naar de werkzaamheid van een aanpak en de ontwikkeling van handelingsperspectieven moet aansluiten bij een actorperspectief.
  • Doelgroepparticipatie: samenwerken met mensen uit de doelgroep op relevante momenten in het onderzoeksproces.

Doel van het onderzoeksprogramma is om vanuit een systeembenadering, die recht doet aan de complexiteit van gezondheidsverschillen tussen groepen, empirisch onderzoek te doen in meerdere settings naar domeinoverstijgende aanpakken die de gezondheid van mensen met een lagere sociaaleconomische positie in de samenleving duurzaam beogen te verbeteren en waarbij verschillende relevante belanghebbenden zijn betrokken (burgers, overheden, bedrijfsleven, onderwijs, zorg- en welzijnsorganisaties, etc.).

In elk project wordt de doelgroep van mensen in een lagere sociaaleconomische positie duidelijk gedefinieerd. Het doel van een gezamenlijk overkoepelend project is om handelingsperspectieven te identificeren die voor alle of een deel van de doelgroepen in de afzonderlijke projecten werkbaar zijn.

Voor wie?
Deze NWA call roept kennisinstellingen, maatschappelijke stakeholders en praktijkpartijen op tot het vormen van een breed consortium dat samenwerkt in een omvangrijk onderzoeksprogramma. Het consortium werkt interdisciplinair waarbij de hele kennisketen van fundamenteel tot toegepast onderzoek is vertegenwoordigd. Implementatie van de verwachte resultaten dient specifiek benoemd te worden en onderdeel uit te maken van het onderzoeksprogramma. Praktijkpartijen en doelgroepen worden op een zinvolle wijze betrokken in het onderzoek.

Deadline vooraanmeldingen: 13 april 2021

Meer info over deze call vind je via NWO

Tags: