Open Call: Netspar Theme Grants

Netspar (Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement) ondersteunt innovatief wetenschappelijk onderzoek naar alle aspecten van de sociale wetenschappen die te maken hebben met ouder worden en pensioen. Als onderdeel hiervan biedt Netspar Themabeurzen aan voor drie jaar, met een maximum van € 250,- K per project. Deze call for proposals staat open tot 20 april 2021.

De call
Alle voorstellen moeten relevant zijn voor de Netspar-onderzoeksagenda 2019-2023 en het Netspar-actieplan 2019-2023. Netspar omvat een grote verscheidenheid aan academische disciplines, variërend van bijvoorbeeld economie tot recht, sociologie, psychologie, communicatiewetenschappen en data science. Onderzoeksvoorstellen uit alle relevante disciplines die kunnen bijdragen aan de onderzoeksagenda van Netspar worden aangemoedigd.

Actuele onderwerpen op de onderzoeksagenda zijn bijvoorbeeld:

  • Pensioenhervorming: bijv. communicatie, keuzearchitectuur en het meten van voorkeuren;
  • Levenscyclusplanning: bijv. investeringsbeleid & duurzaamheid;
  • Maatschappij in transitie: bijv. vitaliteit & langer doorwerken.

Belangrijkste kenmerken van de call op een rijtje

  • Financiering voor drie jaar met een maximum van € 250 K.
  • Het projectteam bestaat uit meerdere academici plus medewerkers van (een) branchepartner(s).
  • De projectleider wordt aangemoedigd om een conferentie te organiseren om hun onderzoek te presenteren aan de Netspar-partners.
  • Leden van het projectteam zijn beschikbaar tijdens de loop van het project om onderzoeksresultaten te presenteren op Netspar-evenementen en zij nemen deel aan werkgroepdagen bij het schrijven van branchegerichte Netspar-publicaties.
  • De projectleider is inhoudelijk en financieel verantwoordelijk voor het project. De projectleider fungeert tevens als eerste aanspreekpunt voor projectbewaking.

Selectiecriteria

  • Voorstellen moeten aansluiten bij de onderzoeksagenda van Netspar.
  • De aanvraag moet worden ingediend door een Nederlandse universiteit of kennisinstelling die bij toekenning de administratie verzorgt. De voorgestelde projectleider moet in dienst zijn van deze Nederlandse universiteit of kennisinstelling.
  • Minimaal 10% van het door Netspar beschikbaar gestelde budget (in €) dient te worden geleverd door een of meer wetenschappers verbonden aan een buitenlandse universiteit.
  • Een voorstel waarbij de universiteit of kennisinstelling het onderzoeksproject versterkt door matching in natura aan te bieden, wordt sterk aangemoedigd.
  • Actieve deelname aan het Netspar Match Making event (18 maart 2021) wordt sterk aanbevolen bij het indienen van een voorstel.

Budget
Dit jaar heeft Netspar € 750 K te besteden. Daarnaast is er extra mogelijkheid voor financiering door Instituut Gak door middel van een extra themaproject. Hiermee kan het totaalbedrag voor de toekenning van nieuw meerjarig pensioenonderzoek in 2020 oplopen tot € 1 miljoen.

Wil je meer weten? Netspar zal geïnteresseerde onderzoekers nader informeren over de nieuwe extra financieringsmogelijkheid door Instituut Gak tijdens een Matchmaking Event op 18 maart 2021. Zie ook de Q&A. Op dit evenement hoor je ook meer over de cofinanciering van toegekende themaprojecten door CLICKNL.

Kijk op de website van Netspar voor meer informatie over deze call (in het Engels)

Deze call for proposals is mede gefinancieerd door CLICKNL

Tags: