Voor ondernemers

Nieuwe innovatiecompetitie: ontwerpoplossingen voor isolatie van monumentale gebouwen gezocht

Ben jij ondernemer in de creatieve/innovatieve sector? En heb jij verstand van of affiniteit met het verduurzamen van (monumentale) gebouwen? De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) daagt je uit om oplossingen te ontwikkelen voor de isolatie van monumentale gebouwen in Nederland. Deze oplossingen dragen op innovatieve en esthetische manier bij aan de vermindering van CO2-uitstoot van monumentale gebouwen.

Monumentale waarden zorgen vaak voor de nodige uitdagingen bij het verduurzamen van monumentale gebouwen. Het verduurzamen van monumenten is daarmee vrijwel altijd maatwerk. Bij monumentale waarden gaat het om:

  • gedetailleerde wandafwerkingen;
  • geprofileerde stucplafonds;
  • rijk gedecoreerde raampartijen; of
  • een bijzondere kapconstructie.

Uitdaging bij isoleren van monumentale panden
De uitdaging bij het isoleren van historische panden is het behouden van de beleving van een oud gebouw. Als historische materialen van oude panden worden vervangen en aangepast, dan blijft er weinig over van de zintuigelijke beleving van materialen waar de tand des tijds en de gebruikssporen – het patina – nog zichtbaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn het vervangen van de historische ruiten met isolatieglas, het plaatsen van een voorzetwand voor de gevels en het vervangen van de begane vloer met een betonvloer met vloerverwarming.

Looptijd opdracht
De looptijd van de opdracht is juli 2022 tot en met juli 2024. Het is belangrijk dat jij als ondernemer de motivatie hebt om van jouw innovatie een succes te maken. Dit betekent ook dat je doorgaat als de financiering vanuit de SBIR stopt.

Je kunt vanaf 1 maart 2022 tot 24 mei 2022, 13:00 uur een offerte indienen voor fase 1.

Wil je meer weten over deze innovatiecompetitie, en/of een offerte indienen? Ga naar de website.

Tags: