Spelen voor duurzaamheid Jan Dirk Fijnheer doet promotieonderzoek naar gamification en duurzaamheid. Hij richt zich op gezinnen met kinderen. Door speltechnieken in te zetten in een game wil hij erachter komen of gamification duurzaam gedrag kan stimuleren. Samen met een team heeft hij een game voor een tablet ontworpen.


“De gebruiker speelt via de app op verschillende niveaus en werkt daarmee aan een missie in het huishouden. Bijvoorbeeld om de wasmachine en droger efficiënter te gebruiken, waarmee men minder voor energieverbruik betaalt. Omdat het doorbreken van een patroon niet van vandaag of morgen is gerealiseerd, moet een gezin toch wel enkele weken spelen om zichtbaar een gedragsverandering te laten zien. Uiteindelijk toont de elektriciteitsmeter of het energieverbruik is verminderd en men daadwerkelijk duurzamer leeft.”
Ondanks de positieve reacties op zijn vragen of men duurzaam leeft en minder wil betalen voor energie, wil het merendeel van het publiek niet op comfort inleveren. Wel is 49% bereid om mee te doen aan het onderzoek. Homo ludens (spelende mens), er zijn er best veel van in het publiek. [youtube]https://youtu.be/e-t8QG_Kais[/youtube]