Design Research & Innovation Festival

DRIVE FESTIVAL 2023 | 23 - 27 OKTOBER

DRIVE is terug! Van 23 tot en met 27 oktober strijken we opnieuw neer in de Effenaar (Eindhoven) voor inspirerende talks (DRIVE Live) en gave werksessies (DRIVE Works) tijdens de Dutch Design Week. We brengen je ook dit jaar inspirerende voorbeelden van kennis en innovatie in en voor de creatieve industrie. Save the date!

Net als andere jaren staat er iedere DRIVE dag een groot maatschappelijk thema centraal. Talks en werksessies staan in het teken van deze thema's. De laatste DRIVE dag (27 oktober) pakken we dit jaar een tikkeltje anders aan: we vieren dan een groot feest omdat DRIVE 10 jaar bestaat, en jij bent bij deze uitgenodigd!

DRIVE wordt georganiseerd door CLICKNL en 4TU.Design United.

 • DRIVE achtergrond background
 • THEMA'S DRIVE 2023

  • Systems & Societal Innovation / Hoe ontwerpen we voor een gezonde, bloeiende samenleving?
  • Future Living Environments / Hoe ontwerp je een omgeving waarin we graag willen wonen, maar waarin ook ruimte bestaat voor bijv. een veerkrachtige natuur?
  • Designing the Circular Economy / Hoe zorgen we wereldwijd voor een meer zorgzame relatie met onze producten en materialen?
  • Digital Society / Hoe gaan we om met het borgen van publieke waarden zoals inclusiviteit bij het ontwerpen van het digitale domein?

CALL FOR ENTRIES

DRIVE is hét evenement waar inspirerende voorbeelden van kennis en innovatie in en voor de creatieve industrie centraal staan. Het vindt plaats van maandag 23 oktober tot en met vrijdag 27 oktober, tijdens de DDW. Ook dit jaar zetten we weer vol in op de rol van ontwerpers bij maatschappelijke vraagstukken en wat zij daarbij aan kennis nodig hebben. Jij kunt deel uitmaken van ons programma! Vanaf nu staan onze formulieren open voor suggesties en inzendingen voor sprekers en werksessies. Suggesties en inzendingen dienen binnen één van onze thema's te vallen.

Let op: je hebt tot en met 05 juni om de formulieren in te vullen.

Ontdek de thema's van DRIVE 2023

Hieronder vind je meer informatie over de thema's van 2023.

 • Social innovations banner
 • SYSTEMS & SOCIETAL INNOVATION

  Als maatschappij zijn we continu op zoek naar meervoudige waarde, waarin we maatschappelijk én economisch optimaal gedijen. In het complexe geheel van systemen waarin we ons bevinden, schuurt dat echter vaak en moeten we balanceren met die verschillende belangen. Hoe ontwerpen we voor een gezonde, bloeiende samenleving? Hoe innoveren we ook op maatschappelijk niveau?

 • FUTURE LIVING ENVIRONMENTS

  Onze Nederlandse leefomgeving bestaat uit een beperkt oppervlak, waarin we vaak conflicterende eisen bij elkaar moeten brengen. Hoe ontwerp je een omgeving waarin we graag willen wonen, maar waarin ook ruimte bestaat voor het opwekken van energie, voor mobiliteit, voor landbouw en voor een veerkrachtige natuur. En hoe borg je daar flexibiliteit in richting de toekomst?

 • Public Space banner
 • Circular Design banner
 • DESIGNING THE CIRCULAR ECONOMY

  Over ontwerpen voor een circulaire economie en nieuwe waardesystemen. Hoe zorgen we wereldwijd voor een meer zorgzame relatie met onze producten en materialen? Op welke manieren kunnen we mensen beïnvloeden zich anders te gedragen en hoe werkt dat in verschillende culturen? Op deze dag werken we samen met de Business of Design Week Hong Kong, om te leren van wederzijdse uitdagingen.

 • DIGITAL SOCIETY

  De digitale en fysieke wereld zijn steeds meer vervlochten met elkaar - en hoewel ze elkaar soms versterken, levert het ook vragen en onzekerheid op. Denk bijvoorbeeld aan ethiek, aan privacy en aan transparantie, maar ook aan het interacteren met non-human actors en AI. Hoe gaan we om met het borgen van publieke waarden zoals inclusiviteit en veiligheid bij het ontwerpen van het digitale domein?

 • Immersive content banner

LIVESTREAMS

Benieuwd naar DRIVE Live sprekers die je voor gingen? Alle individuele clips van DRIVE 2022 bekijk je hieronder terug!

Aanwezig zijn als bezoeker

Het is nog niet mogelijk om jezelf als publiek (in de Effenaar of als livestream kijker) aan te melden voor DRIVE 2023. Vanaf medio juli zal dit mogelijk zijn. Houd hiervoor de webpagina in de gaten.

Het laatste DRIVE Festival nieuws

Niets missen van DRIVE Festival updates en programma-toevoegingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Klik hier

En volg CLICKNL op Twitter & LinkedIn voor het laatste nieuws omtrent DRIVE.