projecten

Double Face 2.0 – nieuw leven voor een traditioneel verwarmingsconcept

Double Face 2.0
Hoofdaanvrager: dr. ir. M.J. Tenpierik (Technische Universiteit Delft)
Medeaanvrager: M. Turrin (Technische Universiteit Delft)

Met nieuwe lichtgewicht en doorzichtige materialen willen onderzoekers in dit project nieuw leven blazen in een stokoud verwarmingsconcept, de zogeheten trombe-muur. De nieuwe materialen moeten de nadelen van de traditionele trombe-muur wegnemen.

Een trombe-muur is een passief systeem dat warmtestraling van de zon vasthoudt en geleidelijk weer uitstraalt, zodat een gebouw tot diep in de avond wordt verwarmd met ‘zonnewarmte’. Hoewel een trombe-muur in theorie gratis warmte levert, en huishoudens een flink lagere energierekening kan opleveren, is het concept nooit op grote schaal doorgebroken. Het grote nadeel is de laag die de zonnestraling vasthoudt en weer uitzendt. Dat materiaal houdt vanzelfsprekend zonlicht tegen, waardoor het binnenshuis donker blijft.

De onderzoekers gaan een systeem te ontwikkelen dat dezelfde warmte-eigenschappen heeft, maar transparant is. Om dat te bereiken zetten de onderzoekers allerlei nieuwe technieken en materialen in, waaronder 3D-printen, faseveranderingsmaterialen en aero-gels. De thermische prestatie van het systeem zal een belangrijk onderdeel vormen van de esthetiek van de wand.

Gefinancierd binnen onderzoeksprogramma Research Through Design, ronde 2015. Research Through Design is een gezamenlijk initiatief van NWO Geesteswetenschappen, Technologiestichting STW en Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA.

Meer informatie: 3TUBouw