WBSO: Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk

Ben je een ondernemer in de creatieve industrie die ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoert? En wil je je kosten voor R&D (Research & Development) verlagen? Dan kun je misschien gebruikmaken van de fiscale innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).

Vliegende auto’s, 3D-metaalprinters, energieopwekkende dansvloeren, duurzame kinderwagens; zomaar een paar voorbeelden van productinnovaties die Nederlandse ondernemers met steun van de WBSO ontwikkelden. De WBSO vergoedt een deel van de (loon)kosten en uitgaven van je R&D-project. Je bedrijf draagt dan minder loonheffingen af. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan ontvang je een vaste aftrek. Voor startende ondernemers is er extra voordeel.

Budget
Het kabinet stelt jaarlijks in het Belastingplan het budget voor de WBSO vast. Het budget voor de WBSO in 2018 bedraagt:

  • € 1.163 miljoen voor bedrijven die vallen onder de loonbelasting;
  • € 8 miljoen voor bedrijven die vallen onder de inkomstenbelasting.

Voor 2019 bedraagt het budget € 1.205 miljoen. Over- en onderuitputting van het beschikbare budget wordt 2 jaar later gecompenseerd, bijvoorbeeld door het aanpassen van de parameters.

Voorwaarden
Je kunt WBSO aanvragen voor de ontwikkeling van een product, een productieproces, programmatuur en voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO), voor:

  • S&O-werkzaamheden van jezelf en/of je medewerkers;
  • kosten en uitgaven die je maakt voor het uitvoeren van je eigen S&O-project.

Aanvraagproces
Je kunt altijd WBSO aanvragen, maar alleen voor toekomstige werkzaamheden. Een aanvraag dien je dus altijd vooraf in.

Lees meer over de WBSO op de website van RVO of bekijk deze animatie over de WBSO.