Fiscale regeling voor research en development

WBSO: Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk

Ben je een ondernemer in de creatieve industrie die ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoert? En wil je je kosten voor R&D (Research & Development) verlagen? Dan kun je misschien gebruikmaken van de fiscale innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).

Vliegende auto’s, 3D-metaalprinters, energieopwekkende dansvloeren, duurzame kinderwagens; zomaar een paar voorbeelden van productinnovaties die Nederlandse ondernemers met steun van de WBSO ontwikkelden. De WBSO vergoedt een deel van de (loon)kosten en uitgaven van je R&D-project. Je bedrijf draagt dan minder loonheffingen af. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan ontvang je een vaste aftrek. Voor startende ondernemers is er extra voordeel.

Budget
Het kabinet stelt jaarlijks in het Belastingplan het budget voor de WBSO vast.
Voor 2020 bedraagt het budget € € 1.281 miljoen. Over- en onderuitputting van het beschikbare budget wordt 2 jaar later gecompenseerd, bijvoorbeeld door het aanpassen van de parameters.

Voorwaarden
Je kunt WBSO aanvragen voor de ontwikkeling van een product, een productieproces, programmatuur en voor het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek (TWO), voor:

  • S&O-werkzaamheden van jezelf en/of je medewerkers;
  • kosten en uitgaven die je maakt voor het uitvoeren van je eigen S&O-project.

Aanvraagproces
Je kunt altijd WBSO aanvragen, maar alleen voor toekomstige werkzaamheden. Een aanvraag dien je dus altijd vooraf in.

Coulance voor WBSO-mededeling en aanvraag ivm corona
Heb je in 2019 een S&O-verklaring ontvangen? Dan moet je normaal gesproken uiterlijk 31 maart 2020 een mededeling doen. Of wil je vanaf 1 april WBSO aanvragen? In verband met de coronacrisis is besloten coulant om te gaan met deze deadlines.

Dit geeft je meer tijd om uw mededelingen en aanvragen door te geven.

Meer info

Lees meer over de WBSO op de website van RVO of bekijk deze animatie over de WBSO.