VITAL
In onze leefomgeving komen grote uitdagingen samen: klimaatverandering, energietransitie, biodiversiteit, sociale cohesie en positieve gezondheid komen allemaal samen in de wijk of buurt. Hoewel de ambities en plannen groot zijn, blijkt in de praktijk dat deze doelen vaak verwateren tijdens het proces van ontwerp naar realisatie. De huidige aanpak is te veel gericht op korte termijn en enkelvoudige waarden, waardoor brede, duurzame oplossingen uit beeld raken. Tegelijk groeit bij bewoners en professionals de wens om samen te werken aan een toekomstbestendige, gezonde leefomgeving.
Dit project wil het tij keren: we onderzoeken hoe de creatieve industrie – ontwerpers, makers, denkers – een sleutelrol kan spelen in het behouden van ambities en waarden gedurende het hele gebiedsontwikkelingsproces. Het doel is om vanaf het eerste idee tot aan de daadwerkelijke realisatie en het gebruik van een gebied, de oorspronkelijke duurzame en sociale doelstellingen overeind te houden. We willen laten zien dat verbeeldingskracht en co-creatie zorgen voor betere, gedragen keuzes en meer impact op de grote maatschappelijke vraagstukken.
We combineren ontwerpend onderzoek (kleinschalige experimenten in de praktijk) met actiegericht onderzoek (systemische interventies). In het Living LAB040, een fysieke experimenteeromgeving, voeren we concrete proeven uit samen met bewoners, professionals en beleidsmakers. Denk aan nieuwe vormen van participatie, het testen van innovatieve oplossingen in de openbare ruimte, en het ontwikkelen van inzichten die zachte waarden (zoals gezondheid en inclusie)beter verankeren in besluitvorming en uitvoering. We werken samen met bestaande initiatieven zoals Buurtschap te Veld en andere lokale projecten.
Het project sluit naadloos aan op de missie van ClickNL om de creatieve industrie als motor van innovatie in te zetten voor maatschappelijke transities. We bieden een vernieuwend handelingsperspectief voor gebiedsontwikkeling, waarin creatieve professionals niet alleen in de beginfase, maar gedurende het hele proces een actieve rol kunnen spelen. Door het delen van successen én mislukkingen bouwen we aan een open kennisbasis waar de hele sector van profiteert.
Beoogde resultaten en impact
• Praktische methodes om ambities en waarden te borgen in gebiedsontwikkeling.
• Nieuwe samenwerkingsvormen tussen creatieven, overheid, markt en bewoners.
• Nieuwe leeromgeving waarin kennis en ervaringen worden gedeeld.
• Zichtbare verbeteringen in de leefomgeving vanuit het LAB040 en andere pilotlocaties.
• Kennisdeling via website, publicaties, workshops en presentaties.
Dit project laat zien hoe de creatieve industrie het verschil kan maken in het realiseren van gezonde, inclusieve en toekomstbestendige leefomgevingen. Samen werken we aan een nieuwe grondhouding van alle betrokkenen voor gebiedsontwikkeling, waardoor ambitie niet gaandeweg verloren gaat, maar juist tot bloei komt.