Winnaars RAAK-award 2017

Het praktijkgerichte onderzoek van hogescholen verdient een brede doelgroep - met die gedachte is in 2011 de RAAK-award in het leven geroepen door Regieorgaan SIA. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt op het SIA-congres aan het door de jury best beoordeelde RAAK-project: praktijkgericht onderzoek van hogescholen, om de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek te vergroten.

Winnaar: Installaties 2020 - De Haagse Hogeschool
Energie-installaties zijn als het ware de longen, het hart en de bloedvaten van een gebouw. Ze zorgen ervoor dat een gebouw ademt en op temperatuur blijft om zo een comfortabel en gezond binnenklimaat te creƫren. Dit kost echter veel energie. Moderne installaties zijn zo complex geworden dat zelfs de beste experts de weg kwijt raken; storingen, foute afstellingen en energieverspilling blijven ongemerkt. Onderzoekers van De Haagse Hogeschool hebben een verrassende aanpak om energieverspilling tegen te gaan door data mining algoritmes te combineren met gebouwsimulatie software en met diagnostische methoden uit de gezondheidswetenschappen. De resultaten van het onderzoek leiden tot een comfortabel en gezond binnenklimaat, minder storingen en vooral ook energiebesparing. Het onderzoeksproject van De Haagse Hogeschool heeft hiermee de RAAK-award 2017 gewonnen.

Modulair Robotisch Systeem
Roy de Kinkelder nam namens het lectoraat Mechatronica van Saxion de tweede prijs in ontvangst. Het lectoraat onderzoekt de inzet van robotische systemen die ervoor kunnen zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Een sterk punt van dit project is dat dit technische onderzoek begint bij de uiteindelijke gebruiker: de oudere. Het blijkt dat iedereen wat anders wil van een robot. Deze uitdaging leidde naar een modulair robotisch systeem dat ook buiten de zorg gebruikt kan worden. De jury is verheugd over de doorwerking van het onderzoek. De nieuwe kennis uit dit project terechtgekomen in verschillende onderdelen van het onderwijs en in vervolg onderzoek.

Going Eco Going Dutch
Going Eco Going Dutch van ArtEZ heeft de derde prijs gewonnen. Dit is een onderzoeksproject waarbij vezel-, garen- en textielproducenten en modebedrijven in samenwerking met Saxion duurzame, lokaal geproduceerde textiele vezels (als hennep en recyclede denim) tot garens, weefsels en breisels ontwikkelen en deze verwerken tot vermarktbare (modische) producten. Bijzonder aan dit project is de nauwe samenwerking tussen de onderzoekers en de mensen uit de mode-industrie. Er wordt letterlijk zij aan zij gewerkt bij de ontwikkeling van een circulair proces.

Publieksprijs
Naast de juryprijzen wordt ook elk jaar de publiekprijs uitgereikt, waarbij de deelnemers aan het SIA-congres kunnen stemmen op het onderzoeksproject dat zij het beste vinden. De winnaar: Ketenfinanciering voor het mkb van Windesheim.